Θ.Ρουσσόπουλος: «Κορυφαία πολιτική προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη»

Ο υποψήφιος βουλευτής βορείου τομέα της Β’ Αθήνας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή

Σε συνέντευξή του στο Law and Order ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, αναφέρεται στη δικαιοσύνη και την προσπάθεια χειραγώγησής της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ασφάλεια και την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην ΕΛ.ΑΣ., την οικονομία αλλά και για το τι ο ίδιος κρατά και τι θα άλλαζε από την πρώτη κυβερνητική θητεία.

Η χώρα πορεύεται προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εν μέσω σοβαρότατων καταγγελιών για κυβερνητικές παρεμβάσεις και προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, με επίκεντρο την υπόθεση Novartis. Καθώς έχετε και εσείς βρεθεί, κατά το παρελθόν, σε ανάλογη θέση στοχοποίησης, πως σχολιάζετε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας;
Όσα έχουν συμβεί από την αρχή αυτής της κακοστημένης παράστασης είναι θλιβερά για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και για τους θεσμούς μια ευνομούμενης πολιτείας. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε πολιτικά μια υπόθεση προκειμένου να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψη 10 ανθρώπων. Υπονόμευσε την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.

Επειδή όπως σωστά είπατε έχω βρεθεί σε αυτή την θέση, να κατασυκοφαντούμαι δηλαδή με μεθοδευμένες αθλιότητες για καθαρά πολιτικούς λόγους , γνωρίζω ότι αυτού τους είδους οι πρακτικές βλάπτουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και αφήνουν πληγές στο σώμα της δημοκρατίας.

Τι πρέπει, κατά την άποψή σας, να γίνει ώστε να αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να πάψει να εμφανίζεται ως η μακρά χείρα της κυβέρνησης;
Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της. Είναι αδιανόητο σε μία δυτικού τύπου φιλελεύθερη δημοκρατία –μοντέλο το οποίο δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δυσκολεύεται να υπηρετήσει- να συζητάμε για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, να βλέπουμε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς να αλληλοκατηγορούνται δημόσια για την οργάνωση μιας σκευωρίας.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης , κάτι που θα έχει και αναπτυξιακή διάσταση πέρα από τη θεσμική. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε είναι μια παράταξη που έχει αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τους θεσμούς και το κράτος δικαίου περιφρουρώντας τις αρχές και τις αξίες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Πέραν του ήθους και του ύφους της εξουσίας, που αποτέλεσε κυρίαρχο ζήτημα και στην προεκλογική περίοδο των ευρωπαϊκών εκλογών, ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας είναι «ο νόμος και η τάξη». Συμμερίζεστε την άποψη ότι η επιβολή του νόμου δεν συνιστά «δεξιά πολιτική»; Ποιές οι πρωτοβουλίες μιας επόμενης κυβέρνησης Ν.Δ ως προς την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και το νόμο Παρασκευόπουλου;
Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι βαθιά λαϊκό αίτημα , το οποίο πράγματι δεν έχει κομματικό ή ιδεολογικό πρόσημο. Η ασφάλεια είναι στοιχειώδης προϋπόθεση της ελευθερίας και της οργανωμένης και ομαλής κοινωνικής συμβίωσης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε ποτέ να το κατανοήσει αυτό, κατά τη διάρκεια της θητείας της, θωρώντας την επιβολή του νόμου και της τάξης ως μια περίπου γραφική και ακροδεξιά ατζέντα κάποιων υπερσυντηρητικών κύκλων.

Για τη Νέα Δημοκρατία η ουσιαστική προστασία του πολίτη είναι κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ , η οποία θα ενισχυθεί μαζί με την ομάδα ΔΙΑΣ με την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών. Παράλληλα η αστυνομία θα έχει όλο τον αναγκαίο επιχειρησιακό εξοπλισμό (σύγχρονα περιπολικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα), προκειμένου να κάνει αποτελεσματικά τη δουλεία της.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από τη μεριά της κυβέρνησης , ώστε η αστυνομία να καταπολεμήσει δραστικά τη βία και την ανομία που τόσο ταλαιπωρεί τους Έλληνες πολίτες, σχεδόν καθημερινά.

Να περάσουμε στην οικονομία. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση προτείνει, ή τάζει αν θέλετε, τα ίδια ή και λιγότερα απ’ όσα η κυβέρνηση. Πέραν του σχολίου για την πολιτική Τσίπρα, ποιοι είναι οι τρεις βασικοί άξονες της πολιτικής της Ν.Δ.;
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο, χωρίς να καταφύγουν σε μια εύκολη παροχολογία. Έχουμε υποσχεθεί μόνο αυτά που μπορούμε να υλοποιήσουμε αντιστεκόμενοι στις σειρήνες του λαϊκισμού. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια έντιμη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση που ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα και για το μέλλον.

Η παράταξη μας λοιπόν προτάσσει ως μείζονα αλλαγή στην οικονομική πολιτική την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφαίμαξε φορολογικά την μεσαία τάξη, την ραχοκοκαλιά δηλαδή της οικονομίας και της κοινωνίας κάτι που έβλαψε σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Επίσης βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλά και η πάταξη της γραφειοκρατίας προκειμένου να διευκολυνθεί σημαντικά η επιχειρηματικά δραστηριότητα.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού, για τον οποίο προειδοποιούν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο ESM; Υπάρχει περίπτωση να υπαναχωρήσετε από τις εξαγγελίες σας;
Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Όπως σας εξήγησα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και ακριβείς στις εξαγγελίας μας λέγοντας μόνο αυτά που γνωρίζουμε ότι μπορούν να γίνουν πράξη. Επειδή όμως αναφέρατε τον ESM έχει ενδιαφέρον αυτό που αναφέρει ο μηχανισμός σταθερότητας σε μια ειδική έκδοση του για την ελληνική κρίση, ότι δηλαδή το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια και η καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μας πήγε πολλά χρόνια πίσω.

Βλέπουμε και τώρα ότι η προοπτική της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας έχει δώσει ήδη ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες γνωρίζουν ότι έρχεται μια σοβαρή κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική τόλμη. Το ίδιο θεωρώ ότι γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι , με τους οποίους θα επαναδιαπραγματευθούμε τα υψηλά πρωτόγεννη πλεονάσματα ,αφού τους πείσουμε για την αποτελεσματικότητα της πολιτική μας

Μιας και επιστρέφετε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από ένα διάστημα απουσίας, πείτε μας τί κρατάτε και τι θα αλλάζατε από την πρώτη περίοδο πολιτικής εμπλοκής, στο πλευρό του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Κρατώ την τεράστια εμπειρία που μου έδωσε και τις περισσότερες από κάθε άλλη κυβέρνηση αποκρατικοποιήσεις που έφεραν την οικονομία σε ανταγωνιστική θέση. Θα άλλαζα τις ταχύτητες με τις οποίες προχωρήσαμε στις αλλαγές που δεν είναι ούτε λίγες ούτε ασήμαντες.

_________________

* συνέντευξη, στο Law and Order