Θ. Φορτσάκης: «Η ΝΔ θα επαναφέρει ορθή ερμηνεία του Ασύλου»

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις συγχωνεύσει ΤΕΙ/ ΑΕΙ και έχει προκαλέσει την αντίδραση των φοιτητών, αναφέρθηκε ο πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης

Στο Flash 99,4 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Politik”-Μιλάμε Πολιτικά” με το Θόδωρο Παπαδόπουλο. φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, στις εκλογές θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις συγχωνεύσει ΤΕΙ και ΑΕΙ και έχει προκαλέσει την αντίδραση χιλιάδων φοιτητών, ο κ. Φορτσάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Επειδή όλα γίνονται χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις (ειδική αξιολόγηση από ανεξάρτητη Αρχή), φοβάμαι πως πρόκειται για εξυπηρετήσεις που γίνονται προεκλογικά για να εξαργυρωθούν σε ψήφους. Επειδή ξεσηκώθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, είπαν “ας ενώσουμε το ΤΕΙ με το ΕΑΠ, που επίσης εδρεύει στην Πάτρα”. Και φυσικά ξεσηκώθηκε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, επειδή χάνει το ειδικό χαρακτήρα του»., ανέφερε ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου αναγκάστηκε σε παραίτηση ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που διαφώνησε με τη συγχώνευση με το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ, επειδή το ΔΠΕ έχανε το χαρακτήρα του».

«“Όχι” σε ανταγωνισμό δημοσίων – ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων»

Αναφορικά με τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο νόμος κανονικά θα έπρεπε να μας απαλλάξει και από ιδιωτικά “πανεπιστήμια”, που λειτουργούν σε όροφο μιας πολυκατοικίας και δίνουν πτυχία επί πληρωμή, αλλά και από κρατικά “πανεπιστήμια”, που ιδρύονται χωρίς να διαθέτουν χώρους, καθηγητές, αλλά και φοιτητές πλέον, και εξακολουθούν να δίνουν πτυχία πανεπιστημίου. Θα έπρεπε να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16 προς την κατεύθυνση της ελεύθερης ίδρυσης και ιδιωτικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικών όμως, αρκεί πρώτα να όριζε νόμος τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο Πανεπιστήμιο. Και να είχαμε έναν υγιή συναγωνισμό, και όχι ανταγωνισμό, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για το πολιτικό σκηνικό

Σχετικά με το πολιτικό σκηνικό ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτηρίζει «παράλογη» την «κατάσταση με βουλευτές που ανήκουν ταυτόχρονα και στη συμπολίτευση και στην αντιπολίτευση».

«Παρ’ ότι ανήκω σε αυτούς που θα επιθυμούσαν να υπήρχαν και κανονισμοί που να αποτρέπουν την πτώση κυβερνήσεων πριν τη λήξη της 4ετίας, νομίζω πως με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή το καλύτερο θα ήταν να έχουμε εκλογές άμεσα», ανέφερε ο κ. Φορτσάκης.

Για την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων σήμερα

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, «κανονικά θα έπρεπε να έχουμε ένα πανεπιστήμιο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αυτό θα έπρεπε να επιτευχθεί όχι με καταργήσεις των υπαρχόντων Πανεπιστημίων, αλλά με τη δικτύωσή τους και με ενοποίηση προϋπολογισμών (όπως έγινε στη Γαλλία). Στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, στο ΕΜΠ, έχουμε πολύ καλή ποιότητα καθηγητών και φοιτητών. Αλλά τα πανεπιστήμια υποβαθμίζονται, γιατί με την κακή ερμηνεία του νόμου του Ασύλου έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις ανομίας, που δεν επιτρέπουν και την ομαλή λειτουργία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ έχει δεσμευθεί διά στόματος του αρχηγού της ότι θα επαναφέρει την ορθή ερμηνεία του νόμου του Ασύλου, που θα πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός μέτρων, που θα επιτρέψουν στα Πανεπιστήμια να ανακτήσουν το χώρο τους».