Τέμπη: Μεταστροφή στην υπερασπιστική γραμμή από το Σταθμάρχη της Λάρισας- “Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί”

Ο 59χρονος σταθμάρχης του σταθμού Λάρισας, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε βαρύτατες Ποινικές Διώξεις, και τον παρέπεμψε ενώπιων του Ανακριτή Λάρισας για να απολογηθεί από τον οποίο έλαβε προθεσμία για το ερχόμενο Σάββατο

Αρνήθηκε αρχικά την ευθύνη, αναγκάστηκε να ομολογήσει ενώπιων του Εισαγγελέα στο πλαίσιο της προανακριτικής του απολογίας ότι «έκανε λάθος» και ενώπιον του Ανακριτή θα παρουσιαστεί με νέα υπερασπιστική γραμμή, ο 59χρονος Σταθμάρχης Λάρισας. Δια του συνηγόρου του, αναγνωρίζει μεν την ευθύνη του, αλλά αναμένεται να υποστηρίξει πως δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος που ευθύνεται για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών» δήλωσε κατά την έξοδό του από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Εισαγγελέα Λάρισας (02/03) ο συνήγορος του σταθμάρχη.

Σε βάρος του 59χρονου Σταθμάρχη Λάρισας, έχει ασκηθεί κακουργηματική Ποινική Δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες εξ αμελείας και παραμένει κρατούμενος.

Όπως εξηγούν νομικοί, το αδίκημα της διατάραξης των συγκοινωνιών, δεν προϋποθέτει και την ύπαρξη δόλου, όπως αναμένεται να υποστηρίξει ο 59χρονος σταθμάρχης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο59χρονος πρόκειται να αποδεχθεί την κατηγορία, μόνον όμως ως προς το σκέλος της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθώς θα υποστηρίξει πως εάν υπήρχε τεχνική δυνατότητα ή δεύτερο μάτι θα περιοριζόταν το δυστύχημα.

Δικονομικά, η διατάραξη στην ασφάλεια συγκοινωνιών (παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων) επιφέρει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών, ενώ για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για σωματική βλάβη από αμέλεια προβλέπονται ποινές έως 5 ετών για την κάθε μία.

Στο ενδεχόμενο άσκησης Ποινικής Δίωξης για πρόκληση θανάτου μεγάλου αριθμού ανθρώπων -όπως στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- προβλέπεται ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης. Επιπροσθέτως, στο ενδεχόμενο άσκησης Δίωξης για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο, προβλέπεται και επιπλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης, καταδίκη σε δις ισόβια.