Τα νέου τύπου Δελτία Ταυτότητας (φωτο)

  Νεου τυπου αστυνομικές ταυτότητες στα Ευρωπαικα πρότυπα αναμένεται να φέρουν οι Έλληνες πολίτες, θα αναγνωρίζεται ως επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο, και σε χώρες Sengen δεν θα είναι απαράιτητη η κατοχή διαβατηρίου.

ΔΑΤ- νέου τύπου   Το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, με χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα παρουσιάσει (10/09) σε κοινη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ο αρμόδιος και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης& Ηλεκτρονικής Διακυβέρνυσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι νέου τύπου ταυτότητες, τα οποία αναμενεται να χορηγηθούν στους πολίτες αμεσα, εχει προβλεφθεί να διαθέτουν τρία επίπεδα ασφαλείας, ορατά και αόρατα. Το ορατό  πρώτο επίπεδο, είναι ιδατογραφημένο, με έντονο, με σταθερό μελάνια και εντυπωμένη γραμματοσειρά. Οι εντυπώσεις με την απεικόνιση της φωτογραφίας του κατόχου και το σήμα της ΕΛΑΣ, εμφανίζονται μόνο κάτω από υπεριώδες φως, ενώ το τρίο επίπεδο ασφαλείας είναι τεχνικά χαρακτηριστικά εξακρίβωσης της γνησιότητας του ΔΑΤ τα οποία μόνο οι αρμόδιοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Η συνεργασία ωστόσο με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης& Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μια σημαντική εξέλιξη στην αποτροπή παραποίησης των επίσημων εγγράφων και θα είναι διευκόλυνση για τους πολίτες, αφού καταργούνται ουσιαστικά τα πιστοποιητικά γεννησης, με τον αρμόδιο υπάλληλο στο γραφείο ταυτοτήτων, να έχει τη δυνατότητα αναζήτησης των στοιχείων ταυτοπροσωπείας του πολίτη, μέσω της βάσης δεδομένων που είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική βάση.
Τα νέου τύπου δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα, είχαν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κατά την εναρξη λειτουργίας της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ (2010), η οποία είχε αναλαβει και την εκτύπωση των νέου τύπου διαβατρίων, και αδειών οδήγησης με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο νέου τύπου δελτίο Ταυτότητας, σε σχήμα πιστωτικής κάρτας, είχε λάβει ο εα .Αρχηγός ΕΛΑΣ- Αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου, με το ένστολο προσωπικό να έχει ήδη ανατικαταστήσει τα δελτία ταυτότητας τους.
Όπως έχει γίνει γνωστό- μέχρι τώρα, στη Συνέντευξή τύπου αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες-, η διαδικασία αντικατάστασης των δελτίων αστυνομικής ταυτότητας (ΔΑΤ) , θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει από την αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του ΔΑΤ (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) .
Όλα τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας παλαιού τύπου, θα ισχύουν μέχρι και την αντικατάστασή τους από τα νέου τύπου.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport