Τα μέτρα για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το διάστημα από 13 Σεπτεμβρίου το οποία θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (24/08-12.00) ο Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, για την κίνηση των ανεμβολίαστων από τις 13 Σεπτεμβρίου  2021 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022

– Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.
– Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα.
– Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).
-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των 5 ετών θα κάνουν self test.
– Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπείας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για δωρεάν τεστ πριν από ταξίδι ή για τον έλεγχο για την εργασία τους.
– Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
– Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
– Σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
– Αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα μπορούν να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης από τα μέλη τους.
– Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει εάν οι εργαζομένοι είναι εμβολιασμένοι.
– Σε όλους τους εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση θα πρέπει να υπάρχει σήμανση και υπενθύμιση για τη χρήση μάσκας.