Τ.Τ: Απαλλαγή για Κοντομηνά και Φιλιππίδη στην υπόθεση για τα «επισφαλή δάνεια» – Α.Φιλιππίδης: “Αποδόθηκε δικαιοσύνη”

Δεν στοιχειοθετείται, σύμφωνα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το αδίκημα της απάτης που είχε αποδοθεί αρχικά στους πέντε  κατηγορούμενους της υπόθεσης

Με απαλλαγές όλων των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε η δίκη για την υπόθεση των “επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου”, κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2010. Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, απαλλάσσονται των αρχικών κατηγοριών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο πρώην πρόεδρος του Τραπεζικού Ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του Τ.Τ Μάριος Βαρότσης και οι Ιωάννης Ρόρρης και Αλεξάνδρα Λιακόπουλου.

Το Δικαστήριο έκαναν δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας και έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης όπως τους είχε αποδοθεί αρχικά στους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση. Σύμφωνα με την εισήγηση της Δικαστικής  Λειτουργού, “..τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΤ δεν παραπλανήθηκαν όταν ενέκριναν τα δάνεια..” ενώ είχε επισημάνει πως από τα στοιχεία της δικογραφίας όπως παρατέθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς να παρουσίασε, είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του, ψευδή δεδομένα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΤ. Παράλληλα  επισήμανε η Ανώτατη Δικαστική Λειτουργός ότι η έκθεση της Deloitte που αφορούσε την αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς το ΤΤ στηρίχθηκε σε αυτήν.

Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ, Άγγελος Φιλιππίδης μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής απόφασης του δικαστηρίου ανέφερε: «Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατά την διάρκεια της οποίας ποτέ δεν κλητεύθηκα για να δώσω εξηγήσεις, σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών αθωώθηκα, όπως και όλοι όσοι κατηγορηθήκαν για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αποδόθηκε δηλαδή δικαιοσύνη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή διαδικασία, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ενώπιον των φυσικών μας δικαστών και μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή, που προκλήθηκε σε όλους μας από εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά «υπεύθυνων προσώπων», είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για την δικαίωσή μας.
Το 2007 μου ανατέθηκε η διοίκηση του ΤΤ. Εργασθήκαμε όλοι με ενάργεια, πίστη και μας διακατείχε το πάθος που απαιτούσε η περίσταση και ο σκοπός που υπηρετούσαμε. Παραλάβαμε μια τράπεζα με σοβαρές παθογένειες και την παραδώσαμε, δύο χρόνια αργότερα, πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη. Το ΤΤ στην δεκαετή λειτουργία του ως εταιρεία απέδωσε καθαρά στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από 3 δις Ευρώ. Η απόφαση της μη κεφαλαιοποίησης του, μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε, δυστυχώς συνοδεύθηκε με προσπάθεια ενοχοποίησης όλων των προηγουμένων διοικήσεών του και ιδίως εμού.
Από την θέση του αθώου πλέον της κατηγορίας που μου αποδόθηκε, θέλω να απευθύνω έκκληση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών, που καλούνται με το βάρος της υπογραφής τους να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις εν μέσω κρίσεων, είτε οικονομικών, όπως από το 2008, είτε και υγειονομικών όπως βιώνουμε σήμερα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δίνουν ώθηση στην αγορά και εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Θυμίζω την δήλωση κατά την εμφάνιση μου στον ανακριτή, ότι δίνω την μάχη του αυτονόητου. Εφ’ όσον χάσω, κανείς τραπεζικός δεν θα θέτει την υπογραφή του σε δάνειο παρά μόνον με τη σύμπραξη του εισαγγελέως. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν πλήρως.
Εύχομαι, εφ’ εξής να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ακροάσεως του ελεγχομένου σε επίκαιρο χρόνο, με τις εγγυήσεις ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους και να μην φαλκιδεύεται η προσωπικότητα αθώων.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν στον επταετή αγώνα μου, που είναι πολλοί για να τους αναφέρω όλους. Ιδιαίτερη όμως αναφορά οφείλω να κάνω, τόσο στους μικρομετόχους και τους πρώην εργαζόμενους στο ΤΤ, που σε όλη την διάρκεια των επτά ετών στάθηκαν στο πλευρό μου, όσο και στους συνηγόρους μου Αθανάσιο Βαρλάμη και Σπύρο Κλαδά».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αθανάσιος Βαρλάμης δήλωσε: «H σημερινή αθώωση του Άγγελου Φιλιππίδη και για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ως Προέδρου του ΤΤ, μετά από επτά χρόνια δικαστικού αγώνα για την ανάδειξη του διάτρητου της κατηγορίας, αναδεικνύει την επισφάλεια των ποινικών διώξεων, που στηρίζονται άνευ ετέρου σε πορίσματα «αρμοδίων», που εξυπηρετούν συγκυρίες ή σκοπιμότητες. Δεν μπορώ να ξεπεράσω και να ξεχάσω τη σύλληψη του Α.Φ. στην Τουρκία και την παραμονή του για 22 ημέρες στις φυλακές του Μάλτεπε, χωρίς καν να έχει προηγουμένως κληθεί στην προκαταρκτική εξέταση τότε. Αν είχε κληθεί (γεγονός το οποίο επιδιώκαμε και ζητούσαμε με αυτοπρόσωπες παραστάσεις) δεν θα επικρεμόταν επί επτά έτη η τόσο βαριά και απαξιωτική αυτή κατηγορία, που αποδομήθηκε πλήρως ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και δεν θα έκριναν οι Τούρκοι δικαστές ως παράνομο το ένταλμα σύλληψης του Άγγελου Φιλιππίδη, διότι είχε παραβιασθεί στην Ελλάδα η προηγουμένη ακρόαση του φερομένου ως κατηγορουμένου».

Ο συνήγορος υπεράσπισης εκ των κατηγορουμένων Γιάννης Μαρακάκης, σε δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ», δήλωσε για την υπόθεση «Η «περίφημη» δίκη του ΤΤ ήταν δυστυχώς εξ ολοκλήρου βασισμένη σε ένα σαθρό κατηγορητήριο, προϊόν συρραφής και κατασκευών που εξ αρχής υιοθετούσε απίθανους ισχυρισμούς για την επίμαχη σύμβαση. Είδαμε διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας, συλλήψεις theatrale και πρωτοσέλιδα με τους δήθεν απατεώνες τραπεζικούς .Η κατασκευασμένη άσκηση ποινικών διώξεων έπληξε ανεπανόρθωτα τις ζωές όλων των κατηγορουμένων κυρίως όμως έπληξε την εμπιστοσύνη του μέσου πολίτη και στο τραπεζικό σύστημα. Σήμερα μετά την εκκωφαντική απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως και τη συνακόλουθη αθωωτική απόφαση αναρωτιόμαστε γιατί το δικαστικό μας σύστημα με τόση επιμονή έβαλε κάτω από το χαλί επί 7 χρόνια την αλήθεια και επιθυμούσε διακαώς τη διαπόμπευση τόσων αθώων προσώπων. «Είμαι ευτυχής για τη σημερινή δικαίωση αλλά και αγανακτισμένος με την ανείπωτη 7ετή αδικία η οποία δεν θεραπεύεται ούτε αποκαθίσταται».

Σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Πάριου Βαρότση, Αλέξης Στεφανάκης, ανέφερε: «Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ Τριμελούς Εφετείου κΚακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο εντολέας μου, Μάριος Βαρότσης, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος».
Αξίζει να σημειωθεί το δικαστήριο είχε κλείσει με απόφασή του το περασμένο καλοκαίρι το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορούσε στα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Αδικήματα, που αντιμετώπιζαν κάποιοι εκ των συνολικά 35 κατηγορούμενων της υπόθεσης. Οι δικαστές έλαβαν αυτήν την απόφαση κατά πλειοψηφία και αφού έλαβαν υπόψη τους, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Μετά την έκδοση της απαλλακτικής απόφασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Αρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας, δήλωσαν: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη».