Συνέντευξη με μέλος της αλβανικής μαφίας, "Κλείνουν σπίτια οι Δικαστές και οι μπάτσοι.."

Σε μια προσπάθεια “ανίχνευσης του ψυχισμού και της συμπεριφοράς των.. “διακεκριμένων” κακοποιών που συνθέτουν τον αστερισμό της Greek Mafia” ο καθηγητής Εγκληματολογίας Αντώνης Μαγγανάς και η συνεργάτης του Δέσποινα Σβουρδάκου, στο πλαίσιο εργασίας, αναζήτησαν τον “κώδικα συμπεριφοράς” ποινικών στο πως σκέφτονται και τί επιδιώκουν.

Για μια ακόμη φορά περιποιούν τιμή στο bloko.gr. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Αντώνης Μαγγανάς και η συνεργάτης του Δέσποινα Σβουρδάκου, μας εμπιστεύτηκαν το καταπίστευμα άλλης μιας σημαντικής εργασίας τους πάνω στην προσπάθεια ανίχνευσης του ψυχισμού και του συμπεριφορισμού των … “διακεκριμένων” κακοποιών που συνθέτουν τον αστερισμό της Greek Mafia. Με αφορμή δε, τα τελευταία απανωτά κρούσματα δράσεων και εγκλημάτων με πρωταγωνιστές κακοποιούς- υπηκόους Αλβανίας, μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε πως σκέφτονται και τί επιδιώκουν.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε θερμά τους δύο πανεπιστημιακούς δασκάλους. Παραθέτουμε πρώτα το εισαγωγικό- συμπερασματικό τμήμα του κ. Μαγγανά και στη συνέχεια τη συνέντευξη ενός μάλους της αλβανικής μαφίας, δια χειρός Δέσποινας Σβουρδάκου.

“Μετά την ανάγνωση της συνέντευξης που πήρε η Δρ Εγκληματολογίας Δέσποινα Σβουρδάκου αυτόματα σου έρχεται η ερώτηση, υπάρχει περίπτωση αυτό το άτομο να επανενταχθεί στην κοινωνία και να σταματήσει να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και να εξακολουθήσει να τελεί σοβαρά εγκλήματα? Αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε γιατί έχει πλέον διαμορφώσει ένα κώδικα συμπεριφοράς στηριγμένο στην επιβολή με τη βία και τη δύναμη για την επίτευξη των καθαρά υλιστικών στόχων του. Αν και φαίνεται να έχει ζήσει μια σχετικά ήρεμη ζωή με την οικογένεια του η επίδραση της παρέας υπήρξε στη συνέχεια καταλυτική για να διαλέξει την αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.
Η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της και δεν τους ενδιαφέρει αν αφαιρέσουν τη ζωή κάποιου για λίγα ή πολλά λεφτά ή αν πάψουν και αυτοί να υπάρχουν κάποια στιγμή από τις σφαίρες άλλων ΄΄ομάδων΄΄ της νύχτας ή από τις σφαίρες αστυνομικών. Τους αρέσει να ασχολούνται με τα όπλα και να σκοτώνουν . Επέρχεται ο επαγγελματισμός και η μονομανία της δολοφονίας”.

Αντώνης Μαγγγανάς

Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας

«..Όλοι για τα λεφτά κάνουμε ότι κάνουμε, αυτό το παράπονο. Έφυγα από την Αλβανία για ένα καλύτερο αύριο. Εκεί περπατούσες και είχες στα πόδια σου τα καλάσνικοφ.. έσκυβες και μάζευες όσα ήθελες. Τα πουλούσαμε σε άλλες χώρες, που απαγορεύονται τα όπλα και δεν τα βρίσκεις εύκολα.
-Οι γονείς μας; Πως μας έχουν μεγαλώσει; Μήπως υπήρχε βία;
-Δεν καταλαβαίνω πολύ τα ελληνικά, βέβαια πάω σχολείο εδώ, αλλά περισσότερο για αν περνάει η ώρα, όχι για τη γλώσσα. Όταν βγω από δω θα την κάνω, θα πάω Ιταλία, εκεί έχει έγκλημα και δεν πας εύκολα φυλακή.. Εγώ ούτε πρέζα παίρνω, ούτε πίνω, ούτε τίποτα. Τους τα λέω και δω…΄΄ άντε ρε από κει..΄΄ εδώ μέσα υπάρχει σεβασμός και οι πιο παλιοί τον επιβάλλουν. Βέβαια είμαστε όλοι Αλβανοί, αλλά δεν είμαστε ένα, υπάρχει ζήλεια. Όταν είχα έρθει πριν 5 χρόνια, ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα. Σου έπαιρναν τα ρούχα, σε χτυπούσαν, παιδιά και μικροί στο μυαλό. Σε μεγάλες φυλακές δεν κάνουν τέτοιες βλακείες. Έχω φίλος και μιλάμε, δεν βλέπεις τέτοια, αυτά είναι για μικρά παιδιά .Στις μεγάλες φυλακές υπάρχουν άλλοι νόμοι.
-Έχω κάνει την ίδια, έρευνα στον Κορυδαλλό με Νονούς.
-Ααα, τότε θα τα πούμε καλά. Εμείς, έχουμε επαφές με τη Σικελία, την Ιταλία, με Μάφια, ένας Μο….,ήταν φοβερός και μεις πάμε σε αυτά τα μονοπάτια, μαζί με Ιταλούς που είναι σκληροί σαν αυτόν, επειδή συνεχίζουν τον τρόπο του… και από κει στην Αμερική…εδώ δεν έχει σπουδαία πράγματα. Βέβαια, δεν μου αρέσει να πλασάρω γυναίκες, το μισώ, όμως οι περισσότερες θέλουν γιατί είναι από φτωχές οικογένειες, δεν έχουν να φάνε και παρακαλάνε να τις πλασάρεις. Μετά τα 27-30, τις στέλνεις πίσω. Από τα 14 ως τα 30 το πολύ, μετά πίσω στις πατρίδες τους. Όπλα, ναρκωτικά, ληστείες και κλοπές. Στην Αθήνα, πηγαίναμε σε νυχτερινά κέντρα και δίναμε κόκα σε τραγουδίστριες και τραγουδιστές. Φυσικά δεν έχουν καθόλου φωνή, όμως παίρνουν κόκα γιατί είναι άνθρωποι της νύχτας και όλοι παίρνουν. Βέβαια έχει πολλούς ρουφιάνους, αλλά εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, τα έχουμε λύσει. Όπως και το οικονομικό. Εδώ μέσα πρέπει να έχεις λεφτά για το δικηγόρο, το δικαστήριο, να δώσεις για να πέσει η ποινή. Βέβαια, εμένα με δίκασε γυναίκα, η π…., μου έριξε ισόβια και 8 χρόνια. Στο Εφετείο, το έσπασε , αλλά ο δικηγόρος έφαγε πολλά. Έχω λεφτά στην άκρη, βγάζω και στην Αλβανία, πήρα και τα λεφτά από τη ληστεία. 4000000 ευρώ…παλέψαμε, έγινε μάχη. Ήμουν κάτω και φυλούσα τσίλιες. Οι άλλοι 2 είχαν μπει στο σπίτι και έκλεβαν τον τύπο. Ο Γερμανός όμως αντιστάθηκε. Τα βρήκαν σκούρα. Ανέβηκα πάνω, αν και φορούσα γάντια δεν με εμπόδισε να δουλέψω το μαχαίρι καλά….τον σκότωσα. Γύρω στα 45 αυτός, πως τον λένε αυτός που φτιάχνει το χώρο; Το μέσα μέρος του σπιτιού;
-Διακοσμητής;
-Ναι, ναι αυτό, δεν μπορώ να μιλήσω καλά Ελληνικά…
Αντιστάθηκε, φοβήθηκα ότι θα καλέσει την αστυνομία, θα μας έπιαναν και ίσως με χτυπούσε με το μαχαίρι,. Με βρήκαν μετά από 20 μέρες γιατί με κάρφωσαν οι συνεργάτες μου…την έκαναν Αλβανία και γω έφαγα ισόβια.. όταν βγω θα σκοτώσω την π….. που μου τα έριξε…κλείνουν σπίτια αυτοί και οι μπάτσοι.
Τρεις μέρες στην Αλεξάνδρας, για να ομολογήσω…τέλος. Οι άλλοι είναι έξω και γω σαπίζω…δεν περνάει ο χρόνος και χάνω και τα καλύτερα χρόνια από τη ζωή μου.
-Τι σκοπεύεις; Να κάνεις όταν βγεις;
-Δεν ξέρω αν θα είναι νόμιμο, πιο έξυπνο σίγουρα και όχι στην Ελλάδα, ή Αγγλία, ή Ιταλία, γιατί εκεί θα έχω το πολύ 2 άτομα και θα κάνουμε καλές και έξυπνες δουλειές και καμιά γκόμενα να έχω, να περνάει η ώρα, ε, αυτά.
Πριν μπω εδώ δεν σκεφτόμουνα. Όταν μπήκα είδα την αλήθεια και έκανα και 2-3 καλές γνωριμίες, καλά παιδιά με μπέσα που θα κρατήσω κονέ όταν βγω και θα συνεργαστούμε…
-Οι γονείς σου;
-Μια χαρά ,ούτε βία, ούτε τίποτα, όπως τα ακούω εδώ μέσα. Οι παρέες μου ήταν περίεργες. Αν δεν τους γνώριζα, ίσως να μην έφευγα από την Αλβανία. Ήταν μεγαλύτεροι από μένα και με έκαναν ότι ήθελαν. Έφυγα κρυφά, περπατώντας και ήρθα στην Ελλάδα. 2μέρες περπατούσα στο κρύο. Μετά με περίμενε αυτοκίνητο, το είχε κανονίσει η παρέα. Αυτοί με έμπλεξαν στις παράνομες δουλειές. Στα 15 είχα αρχίσει να κάνω διάφορα, παράλληλα με την οικοδομή. Αυτή η δουλειά, μπορεί να είναι καθαρή, αλλά δεν έχει λεφτά. Έτσι, ‘άρχισα να κάνω άλλα. Τους κατηγορώ. Τώρα, τα έχω κόψει όλα . τους έχω διαγράψει .Στο τηλέφωνο μιλάω μόνο με τους δικούς μου και με κανέναν να φίλο απ΄ αλλού…εμείς οι Αλβανοί σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Ένας δικός μας, είχε περάσει τα όρια. Καινούργιος και δε σεβάστηκε τον παλιό, του άνοιξα το κεφάλι με ένα σίδερο. Γιαυτό έφαγα πειθαρχείο. Δεν το μετάνιωσα, πρέπει να μάθει τους νόμους της φυλακής. Και γω όταν μπήκα, δεν μίλαγα, τις έτρωγα, το βούλωνα, μετά έμαθα και πέρασα στην επίθεση…τώρα είναι ο.κ. ‘ήρεμα . Δεν έχει τσαμπουκάδες.
-Βλέπω, έχεις χρυσαφικά, αλυσίδα και ένα πολύ ωραίο δαχτυλίδι, να το δω..
-Να, πάρτο, στο δωρίζω..
-‘Οχι ευχαριστώ, μην στο στερήσω, άσε που δεν μου κάνει, είναι μεγάλο, σε ευχαριστώ πολύ πάντως…»
Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport