Συνελήφθη ο εφοπλιστής Θεόδωρος Κουντούρης για το «Lassea»

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Θεόδωρος Κουντούρης, για το πλοίο του «Lassea» Είχε απασχολήσει τον Σεπτέμβριο τις Αρχές για υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.

Ο εφοπλιστής Θεόδωρος Κουντούρης, -πλοιοκτήτης μεταξύ αλλων και του «Αγία Ζώνη» – συνελήφθη (25/01) από άνδρες του 4ου Λιμενικού Τμήματος Περάματος. Με κατηγορίες για παραβιάσεις των άρθρων 169 και 291 του Ποινικού Κώδικα (περί απείθειας και διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών) που αφορούν την άρνησή του να μεταφέρει σε άλλο σημείο ελλιμενισμού, το έμφορτο με πετρελαιοειδή πλοίο «Lassea», παρά το σήμα του Λιμεναρχείου Πειραιά, παραπέμφθηκε (27/01) στον Ανακριτή Πειραιά.

Όπως διευκρινίζεται λόγω των θυελλοδών ανέμων, υπήρχε απειλή για πρόκληση ατυχήματος, στο ενδεχόμενο μετακίνησης τεσσάρων παροπλισμένων πλοίων. Το Λιμεναρχείο Πειραιά απέστειλε εγγράφως αίτημα προς τον Εφοπλιστή να απομακρύνει το πλοίο λόγω της επικινδυνότητας πρόκλησης ατυχήματος. Παρά τη 48ωρη προθεσμία, το πλοίο «Lassea» παρέμενε στο ιδιο σημείο και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Το «Lassea» είχε χρησιμοποιηθεί για την αρχική απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» -κατ επιλογή του πλοιοκτήτη Θ.Κουντούρη-, ύστερα από τη ρύπανση που προκάλεσε στον Αργοσαρωνικό. Ωστόσο, σταμάτησε την απάντληση καυσίμων καθώς έληξαν τα πιστοποιητικά ασφαλείας του, σε έλεγχο των Λιμενικών και Τελωνιακών Αρχών διαπιστώθηκαν λαθραία καύσιμα στα ύφαλα του πλοίου.

Για την υπόθεση της λαθρεμπορίας, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά επέβαλε στον πλοίαρχο του «Lassea» ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, ενώ αθώος είχε κριθεί ο πρώτος μηχανικός.
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» να σημειωθεί ότι η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της 5ης Ανακρίτριας Πειραιά.

_____________

* portCity.gr