Συνδικαλιστικές “διαφωνίες” επί πεδίου Άμεσης Δράσης

Και ξαφνικά μια Ένωση Αστυνομικών, αυτή της Αθήνας, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, δημοσιοποίησαν επιστολές τους προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Λάζαρο Μαυρόπουλο, σχετικά με τα δεδομένα χάλια στα οποία βρίσκεται σήμερα η Άμεση Δράση.

Οι επιστολές στάλθηκαν με διαφορά είκοσι τεσσάρων ωρών, με πρώτη αυτή της Ενωσης Αθηνών, και καλούν τον Αρχηγό να παρέμβει προσωπικά για να επανέλθει η νευραλγική αυτή υπηρεσία στις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα που είχε στο παρελθόν, δηλαδή πριν από καμμιά δεκαπενταριά χρόνια!!

Με μια όμως διαφορά, στο σκεπτικό που αναπτύσσουν οι συντάκτες των επιστολών αυτών.

Η μεν επιστολή της Ενωσης Αθηνών ζητά ενίσχυση της Αμεσης Δράσης με προσωπικό και υλικά, η δε της ΠΟΑΣΥ, αναγνωρίζει πως η υπηρεσία αυτή έχει επαρκές προσωπικό και ζητά άμεσα «αναδιάρθρωση – αναδιάταξη υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού».

Η αλήθεια είναι πως στην Άμεση Δράση υπηρετούν περίπου 2.700 αστυνομικοί και αυτή την στιγμή στην Αττική υπάρχουν, ανά οκτάωρο, περίπου 25 περιπολικά, 80 μηχανές ΔΙ.ΑΣ και μόλις 5 ζευγάρια της ομάδας «Ζ», αριθμός που αντικειμενικά είναι ελάχιστος για μια υπηρεσία με τέτοια δύναμη σε προσωπικό.

Επίσης μαθαίνουμε πως αυτή την περίοδο μελετάται η αναδιάρθρωση πολλών μάχιμων υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, από τα Αστυνομικά Τμήματα που υπολειτουργούν, τις υπηρεσίες Ασφαλείας, Διευθύνσεις όπως αυτή των Μεταγωγών, μέχρι και την Άμεση Δράση.

Οπότε αυτή η ξαφνική και σχεδόν ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των δύο επιστολών προς των Αρχηγό για την Άμεση Δράση, αλλά με τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις για το «το δέον γενέσθαι», μας δημιουργεί κάποια ερωτήματα που προφανώς θα απαντηθούν άμεσα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που απ’ ότι φαίνεται θα ληφθούν.

______________

* Του Θάνου Σωτήρη