«Συμβόλαια θανάτου», η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, και οι δολοφονίες της τελευταίας τριετίας που παραμένουν ανεξιχνίαστες

Η μεθοδολογία στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, παραπέμπει σε οργανωμένο έγκλημα με «συμβόλαιο θανάτου» που παρουσιάζει ομοιότητες με δολοφονίες της τελευταίας τριετίας που παραμένουν ανεξιχνίαστες

Με τα πειστήρια και την αυτοψία στη σκηνή εγκλήματος οι επιτελείς της Δίωξης Ανθρωποκτονιών, εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι δράστες ήθελαν νεκρό τον Γιώργο Καραϊβάζ. Μεταξύ σεναρίων που εξετάζουν, για τους φυσικούς αυτουργούς, είναι να ανήκουν στα λεγόμενα «γραφεία ενοικιάσεως» δολοφόνων, δηλαδή πληρωμένοι δολοφόνοι που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν «συμβόλαια θανάτου» που αυτή τη φορά είχε το όνομα του Γιώργου Καραϊβαζ.

Ο δημοσιογράφος από πίστη, θέση και άποψη, δεν είχε αστυνομική συνοδεία, ενώ ήταν αρνητής και στη χρήση όπλων

Εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες έκανε αναφορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, συνδέει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με το οργανωμένο έγκλημα και τα συμβόλαια θανάτου της τελευταίας τριετίας (από την πρώτη δολοφονία του ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου την 1η Μαϊου 2018), εκ των οποίων με εξαίρεση τη δολοφονία του επιχειρηματία στη Βούλα, παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Σε ένα παλαιότερο κείμενο που υπέγραφε στο bloko ο Γιώργος Καραϊβαζ, ενάμιση μήνα μετά τη δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου, με τίτλο «Έστηνε δολοφονίες το παρακράτος της ΚΥΠ;» ανέφερε μεταξύ άλλων, «..είχαμε παραθέσει κάποιες εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ για την πιθανότητα -έστω και μικρή- να κρύβονται από πίσω ως ηθικοί αυτουργοί και εκτελεστές παράγοντες όχι του κοινού υπόκοσμου, αλλά του παρακρατικού τμήματος κρατικών υπηρεσιών. Ποιος από τον υπόκοσμο θα οργάνωνε τέτοιου βεληνεκούς εκτέλεση, στέλνοντας σε δολοφονική ενέδρα επαγγελματίες σίριαλ κίλερ με … τόσο μικρού διαμετρήματος όπλο;
Εκείνο το βράδυ της δολοφονίας Παπαχρήστου, ο πρώην αξιωματικός ανέφερε το όνομα του Μανώλη Καραγιάννη. Ο Μανώλης Καραγιάννης δολοφονήθηκε λίγο χρονικό διάστημα αργότερα στο Π. Φάληρο. Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως ούτε οι πιο στενοί συνεργάτες του γνώριζαν πού διέμενε. Όπως θεωρήθηκε, οι κινήσεις ήταν καταγεγραμμένες από τους ηθικούς αυτουργούς της εκτέλεσης, μέσω … κοριού στο αυτοκίνητο.
Πάμε και στη τρίτη εκτέλεση. Αυτή του φίλου μας, του Δημήτρη Μάλαμα. Ο επιχειρηματίας είχε εκμυστηρευθεί στο στενό κύκλο του, αφενός ότι σκόπευε ν’ απαγκιστρωθεί απ’ όλα όσα μετερχόταν στο παρελθόν προκειμένου να στραφεί σε νόμιμες επιχειρήσεις ώστε να τις αφήνει καταπιστεύματα στα παιδιά του που μεγάλωσαν, αλλά φέρεται να είπε και κάτι άλλο.
Πως στήνεται ένα νέο σύστημα μετά τη δολοφονία Παπαχρήστου και πως ο ίδιος δεν επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί. Έλεγε μάλιστα πως φοβόταν για τη ζωή του. Γι αυτό και είχε μαζί του αστυνομικούς συνοδούς. Αλλά … πού ήταν οι αστυνομικοί όταν γαζώθηκε με σφαίρες; Έριξαν στον αέρα είπαν για εκφοβισμό και φρόντισαν άρον άρον να εξαφανίσουν από προσώπου γης τα τρία κινητά τηλέφωνα του. Ποιος τα φοβόταν; Σίγουρα όχι εμείς. (…) Στον Μάλαμα οι εκτελεστές πώς ήταν τόσο σίγουροι ότι θα διαφύγουν αναίμακτα και αποτόλμησαν ένα τόσο υψηλού ρίσκου χτύπημα;
Ποιος άλλος πλην ενός νόμιμου παρακρατικού μηχανισμού θα μπορούσε να στήσει αυτές τις τόσο πολύκροτες και σημαντικές για τον ανασχεδιασμό του τοπίου της διαφθοράς και της συνεκμετάλλευσης της ροής του μαύρου χρήματος; Ερωτήματα θέτουμε, προκειμένου να καταστεί σαφές πως και ποιοί διοικούν. Ερωτήσεις που χρήζουν απαντήσεις. (…) Εδώ είμαστε λοιπόν κύριοι. Γνωρίζετε και τη διεύθυνση μας», κατέληγε σε εκείνο το κείμενο ο Γιώργος Καραϊβαζ.

Αναλυτές της Ασφάλειας τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουν πρόσβαση στο αρχείο του Γιώργου Καραϊβαζ ενώ θα θέσουν υπόψιν τους κείμενα που υπέγραφε στο bloko.gr στο ενδεχόμενο να βρουν απαντήσεις για τα κίνητρα της δολοφονίας του αστυνομικού συντάκτη. Με αίτημα, στην Εισαγγελία, έχει αιτηθεί Διάταξη άρσης επικοινωνιών στο κινητό τηλέφωνο του αστυνομικού συντάκτη, πρόκειται να εξεταστεί,  το περιεχόμενο των επαφών που διατηρούσε στο ενδεχομένως να προκύψουν ύποπτες επικοινωνίες. Ενώ οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ θα αναζητήσουν και στίγματα κεραιών στην περιοχή πριν και μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, σε συσχετισμό προς εξιχνίαση της υπόθεσης.