Στον Εισαγγελέα για ξέπλυμα χρήματος η ΜΚΟ “HumanRights 360” με τους 38 λαθρομετανάστες στον Έβρο

Στον Εισαγγελέα για ξέπλυμα χρήματος η ΜΚΟ  που κατήγγειλε την Ελλάδα για τους 38 λαθρομετανάστες στον Έβρο

Τις «ύποπτες» διαδρομές του χρήματος μεταξύ του ιδρυτή της “HumanRights 360”, και άλλων ΜΚΟ και συγγενικών του προσώπων ερευνά η Εισαγγελία. Πόρισμα κόλαφος για τις οικονομικές “διαδρομές” της ΜΚΟ «Human Rights 360», κατήρτισε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μετά από ενδελεχή έλεγχο της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πόρισμα που υπογράφει ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης προκύπτει μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα συνάψεων σχέσεων έργου “ύποπτη” μεταφορά κεφαλαίων προς τον ιδρυτή της ΜΚΟ, Επαμεινώνδα Φαρμάκη όσο και συγγενικών του προσώπων, που συνολικά ξεπερνούν και τις €210.000 τα οποία κατέληγαν να μεταφέρονται σε ατομικούς λογαριασμούς. Τα ποσά αρχικά λάμβανε Human Rights 360 προκειμένου να τα αξιοποιεί στην ανθρωπιστική της δράση, ωστόσο μέσα από συμφωνίες κατέληγαν σε συνεργαζόμενες ΜΚΟ με άμεση ή έμμεση σχέση με τον Επαμεινώδα Φαρμάκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι η εν λόγω ΜΚΟ το 2019 ορίστηκε ως διαχειρίστρια προγραμμάτων από τη Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία, στη χώρα μας και σε αυτές τις οικονομικές συναλλαγές προκύπτουν ιδιόμορφες διαδρομές χρήματος.

Tα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση και περαιτέρω έρευνα, μετά την υποβολή στοιχείων από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Έβρου και τις ανακολουθίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Η Human Rights 360 το απόγευμα της Δευτέρας (21/11) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποδίδει σε “στοχοποίηση” τα όσα η Εισαγγελική έρευνα έχει αναδείξει.

«Είναι τουλάχιστον λυπηρό και οπωσδήποτε ανησυχητικό το γεγονός ότι και αυτή η ‘τυφλή’ επίθεση προς κάποια ΜΚΟ δεν στοχοποιεί μόνο τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά τη συλλογική έκφραση της αλληλεγγύης από την Κοινωνία των Πολιτών», αναφέρει. Σημειώνει δε πως «πρόκειται για άλλο ένα ‘επεισόδιο’ από το γνωστό κυνήγι μαγισσών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, που στόχο έχει να απαξιώσει συνολικά το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με το λαϊκιστικό αφήγημα του περί ‘απιστίας’ και ‘εγκλήματος’».

Ποια είναι η ΜΚΟ “Human Rights 360”

Η διαβόητη Οργάνωση έγινε γνωστή – στο ευρύ κοινό- από την εμπλοκή της στην υπόθεση των 38 λαθρομεταναστών με τους οποίος βρισκόταν σε επικοινωνία, και είχαν προωθηθεί από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή σε νησίδα της Τουρκίας στα σύνορα του ποταμού με τον Έβρο, ενώ απέδιδε ευθύνη στην Ελληνική πλευρά . Η ίδια οργάνωση διέδιδε fake news για το..  «θάνατο της μικρής Μαρίας» (σσ ανήλικη μεταξύ των λαθρομεταναστών) και ανακάλεσε τις τοποθετήσεις στη συνέχεια.

Η επίμαχη υπόθεση ελέγχου της ΜΚΟ “Human Rights 360” έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ανάκλησης δημοσιευμάτων από το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «αφαιρεί προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό του» λόγω αμφιβολιών για όσα είχαν πραγματικά συμβεί.