Στο “DARK WEB” (Σκοτεινό Διαδίκτυο), στοιχεία πιστωτικών καρτών Ελλήνων πολιτών

Προσωπικά δεδομενα, αριθμοί πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, πολιτών από όλο τον κόσμο … πωλούνται στο DARK WEB (Σκοτεινό Διαδίκτυο) και χρεώνουν τους κατόχους τους με αγορές που δεν έχουν πραγματοποιήσει.

Ηλεκτρονική απάτη με υποκλοπή δεδομένων εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, όταν 30άχρονη κατήγγειλε ότι υπήρξαν 19 χρεώσεις της πιστωτικής της κάρτας για διαδικτυακές αγορές ύψους #€2.928, τις οποίες δεν είχε πραγματοποιήσει η ίδια. Η 30άχρονη ενημερώθηκε από την τράπεζά της για τις τριμηνιαίες συναλλαγές της, και παρατήρησε σειρά συναλλαγών που δεν είχε πραγματοποιήσει η ίδια, και απευθύνθηκε στην Αστυνομία.

Ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε μια ακομα κίνηση της πιστωτικής κάρτας, για αγορές αναλώσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών ύψους #€300.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η παραγγελία είχε πραγματοποιήσει 20άχρονος από την πολη Λάρισα, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο της ελεγχόμενης παράδοσης των εμπορευμάτων που είχε παραγγείλει, με τα κλεμμένα στοιχεία της πιστωτικής  κάρτας, τα οποία είχε αγοράσει στο Dark Web. Όπως προέκυψε ο 20άχρονος είχε αγοράσει στο DARK Web και τα στοιχεία κάρτας 36άχρονου από τον Πειραιά, προβαίνοντας σε διαδικτυακές αγορές ύψους #€956. Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η κατάθεση του νόμιμου κατόχου της πιστωτικής κάρτας ο οποίος ανέφερε οτι δεν είχε προβεί σε καμία αγορά καθώς την κάρτα, είχε παραλάβει λίγες ημέρες νωρίτερα. Γι αυτό το λόγο εξετάζονται τα δίκτυα την τράπεζας, από την οποία εκδόθηκε  στο ενδεχόμενο  να εχουν “προσβληθεί”.

Ο 20άχρονος σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, «διέθετε 8-10 ώρες στο διαδικτυο, για να ξεπεράσει κάθε φορά, μία ακόμη “πρόκληση”..»

Ιστότοποι πωλούν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία κατόχων καρτών, ανάλογα με το πιστωτικό όριο που διαθέτουν, από #$8 έως #$20 για τους.. ενδιαφερόμενους.

Οι χάκερς “διαφημίζουν” το πιστωτικό όριο της κάρτας, την χώρα έκδοσης και τον κωδικό για την “αγορά” της. Ο “κλεπταποδοχος” έχει στη διάθεσή του 48ωρες για να πραγματοποιήσει τις αγορές του, και στη συνέχεια οι διαχειριστές του ιστοτοπου.. κλειδώνουν τους κωδικούς!

Σε έναν μόνο ιστότοπο Ρωσων Χακερς, του “Σκοτεινού Διαδικτύου”, βρίσκονται καταχωρημένα 127.000 στοιχεία καρτών πολιτών, διαφόρων χωρών.

Όπως έχει προκύψει στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. φανερές και κρυφές ιστοσελίδες πωλούν στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών πολιτών απ όλο τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές τα στοιχεία προέρχονται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών, στα ηλεκτρονικα καταστήματα, από ξενοδοχεία, ή και από τα ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών και οικονομικών υπηρεσιών.

Οι διωκτικές Αρχές παγκοσμίως, δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους διαχειριστές, ή και τις χώρες που εδρεύουν οι ιστότοποι που διαθέτουν τα προσωπικά δεδομένα των νόμιμων κατόχων, καθώς χρησιμοποιούνται σέρβερς σε ολο τον κόσμο.