Στο αδιέξοδο Κυβέρνηση και Εκκλησία για τα Θεοφάνια, με το ρόλο του “ρυθμιστή” (πάλι) στην ΕΛ.ΑΣ

Προβληματισμός επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία για την στάση που θα κληθούν να τηρήσουν αν παραταθεί το αδιέξοδο Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον εορτασμό των Θεοφανίων σε όλη την επικράτεια

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης σε εναρμονισμό των εισηγήσεων της Υγειονομικής Επιτροπής, αναφορικά με το συγχρωτισμό, και τον επικείμενο εορτασμό των Θεοφανίων, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις της Εκκλησίας και απόφαση της Ιεράς Συνόδου για “ανταρσία”. Παρά τις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη για να εξευρεθεί λύση, το αδιέξοδο μεταξύ της Εκκλησίας και της Κυβέρνησης, παραμένει και αν διατηρηθεί, τότε η επόμενη ημέρα που ξημερώνει των Θεοφανίων (06/01), το ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ για άλλη μια φορά θα βρεθεί ρε ρόλο “ρυθμιστή”, καθώς θα κληθούν οι Αστυνομικοί (και πάλι) να αναλάβουν περιφρούρηση σε Ναούς .

Από τη χαρτογράφηση εκκλησιών και Ναών, όπως αναφέρεται στο νέο αστυνομικό σχεδιασμό, μόνο στην Αττική λειτουργούν περισσότεροι από 5.000 Χριστιανικοί Θρησκευτικοί χώροι, και σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται στις 15.000. Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές στο NantiaReport.gr οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ που έχουν διατεθεί σε Μέτρα Τάξης σε μαζικές εκδηλώσεις έχουν υπολογιστεί και ανέρχονται σε έως 7.000 αστυνομικοί. Το πώς θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που αποφασιστεί (και σε αυτή την  περίπτωση) η ΕΛΑΣ σε ρόλο “ρυθμιστή” στο αδιέξοδο Κυβέρνησης Εκκλησίας, «η κατάσταση θα αξιολογηθεί με τα δεδομένα που θα προκύψουν τη στιγμή που θα αποφασιστεί», σημειώνουν Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στο NantiaReport.gr .

Οι εντολές ωστόσο προς τα πληρώματα της ΕΛΑΣ αναφέρουν αυστηροποίηση των ελέγχων για τις μετακινήσεις, και όπου διαπιστώνεται παράβαση να βεβαιώνεται το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, τόσο στους πιστούς όσο και στους ιερείς, σε περίπτωση που εντοπισθούν να τελούν και να παραβρίσκονται στη λειτουργία για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Από νωρίς τα ξημερώματα ωστόσο, ανήμερα των Θεοφανίων, έχει ληφθεί απόφαση για προληπτικές περιπολίες έξω από Ναούς σε όλη την επικράτεια, με τα πληρώματα να κάνουν χρήση του ηχητικού μηνύματος αποτροπής συγχρωτισμού. Όπως επισημαίνεται τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και ώρες, έχουν προηγηθεί  επικοινωνίες με Ιεράρχες και ιερείς για πλαίσιο συνεργασίας και συναίνεσης.

ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε (05/01) τρεις αιτήσεις πολιτών- δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω του COVID-19. Ωστλοσο, στο ΣτΕ δεν κατατέθηκε προσφυγή από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε ανακοινωθεί, κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην λειτουργία των Θεοφανείων (06/01)

Η Ολομέλεια του ΣτΕ και πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.