Στην Τουρκία 43 λαθρομετανάστες από Μαρόκο και Αλγερία

Με πρωτόκολλο επανεισδοχής 43λαθρομετανάστες, προωθηθηκαν στην Τουρκία από τους Κήπους του Έβρου.

apelaseis1-thumb-large.jpgΣε ένδειξη πρόθεσεων, η Τουρκία, έκανε αποδεκτή την επανεισδοχή στο πλαίσιο δέσμευσή της, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για 43 λαθρομετανάσστες, προερχόμενοι από την Ελλάδα μόλις την περασμένη Δευτέρα.
Η κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, όπως επισημαίνεται, δεν έιναι η λύση στο πρόβλημα του μεταναστευτικού για την Ελλάδα, με δεδομένο των ροών όπως έχουν καταγραφεί για το 2015 στις 836.000λαθρομετανάστες, προερχόμενοι από την Τουρκία. Είναι ωστόσο μια πρώτη κίνηση αναγνώρισης της ευθύνης.
Επισημαίνεται ότι από την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου (που προβλέπει την επαναπροώθηση όσων συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα από τα Τουρκικά παράλια, χωρίς να δικαιούνται άσυλο) πριν ακριβώς από ένα χρόνο, μόλις 3.838 από τις 137.722 λαθρομετανάστες για τους οποίους συντάχθηκε σχετικό άιτημα από την Ελληνική πλευρά, απελάθηκαν.
Στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε στον έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με το πρωτόκολλο επανεισοδοχής, για υπηκόοους οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο καθώς δεν ανήκουν στο καθεστώς των προσφύγων, προερχόμενοι από Ιράν, Πακιστάν, Αλγερία, Μαρόκο, ότι θα επαναπροωθούνται προς τις χώρες τους.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα και άλλες επαναπροωθήσεις, υπηκόων Αλγερίας και Μαρόκο.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport