Στην Αθήνα ο Ερντογαν

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και η αποστολή μελών της Τουρκικής Κυβέρνησης για διήμερη επίσκεψη και συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.

Το αεροπλάνο που μετεφερε την Τουρκικη αποστολή προσγειώθηκε (06/12-10.40) στο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

10:57: Βγήκε από το αεροπλάνο ο Ταγιπ Ερντογάν με την σύζυγό του Εμινέ. Στην υποδοχή τους ο ΥπΕΞ Νίκος Κοτζιάς άκουσε σχόλιο από τον Τούρκο Πρόεδρο, «Κόκκινη γραβάτα βλέπω, καλή διπλωματία!» … και γέλασαν οι παριστάμενοι της υποδοχής.

10:40 Με καθυστέρηση 10′ λεπτών προσγειώθηκε στην Αθήνα το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τούρκικη αποστολή.

Συνοδευόμενος ο Πρόεδρος της Τουρκίας από την σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν και μέλη της κυβέρνησης του, θα έχει επίσημες συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ενώ τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα είναι αυξημένα και αυστηρά, ενώ πιο εντονα θα ειναι Στην Κομοτηνή κατα την επίσκεψη της αποστολής, την Παρασκευή (08/12).

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στις συναντησεις θα μετέχουν οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στην αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Το προγραμμα περιλαμβάνει καταθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη (07/12-11.30) ενώ στη συνέχεια θα γίνει επίσημα δεκτός (07/12-11.45) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο .

Την ασφάλεια του Ερντογάν, έχουν αναλάβει οι 12 συνοδοί του- επέβαιναν στο αεροπλάνο και θα ακολουθήσουν την αυτοκινητοπομπή- ενώ στο ίδιο όχημα θα τον συνοδεύει ένας από τους τέσσερις Υπασπιστές του υπεύθυνος για την ασφάλειά του Τούρκου Πρόεδρου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για δυο ημέρες θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Την επίσκεψή του ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις, με την συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελλά  στο ΣΚΑΙ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του- άνοιξε σε ανώτατο επίπεδο θέμα αλλαγής της συνθήκης της Λωζάννης, έθεσε ζήτημα υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά και θαλάσσιων συνόρων μέσω οριοθέτησης (αλλαγής) του εναέριου χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων.

Στην συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέτρεψε- σε μισή ώρα- σχεδόν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί σε διπλωματικό επίπεδο -τους τελευταίους πέντε μήνες

Οι θεσεις του Τούρκου Πρόεδρου αποτελούν αδιαπραγμάτευτο σημείο για τις ελληνικές κυβερνήσει και σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε μεταξύ Μαξίμου, Προεδρικού Μεγάρου και Υπουργείου Εξωτερικών και η σκέψη  για ακύρωση της επίσκεψης.

Η επίσκεψη επισήμως χαρακτηρίζεται σημαντική, ωστόσο, επισημαίνεται ότι η θέση της Αθήνας, εκφράστηκε με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προς την Άγκυρα, “η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη”.