Αλλαγή της ηγεσίας για την ΕΛΑΣ, στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, ενώ έντονες είναι οι “κρίσεις” για Κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υποδείξεις στην απομάκρυνση των «μη αρεστών» Αξιωματικών της Αστυνομίας.
Στιε εγκαταστάσεις των Αστυνομικών Σχολών στην Αμυγδαλέζα θα πραγματοποιηθεί η παράδοση-παραλαβή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας (22/02). Ο απερχόμενος Αρχηγός, αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρη Τσακνάκη. θα παραδώσει την ηγεσία του Σώματος, στο νέο Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Κωσταντινο Τσουβάλα.
Στην τελετή αναμένεται να παραστεί η φυσική ηγεσία εκπροσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και πλήθος αξιωματικών εκπρόσωποι δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών πολιτικοί, επίτιμοι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό.
Η παράδοση παραλαβή έρχεται να πραγματοποιηθει μετά το έντονο παρασκήνιο για τις τοποθετήσεις αξιωματικών με πολιτικές παρεμβάσεις-όπως καταγγέλλουν αστυνομικοί και πολιτικοί κύκλοι- για τις επιλογές σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσιες της ΕΛ.ΑΣ..
Στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛΑΣ, 11 Υποστράτηγοι, τέθηκαν υπ όψιν του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων και 7κριθηκαν ευδοκιμως τερματισαντες τη σταδιοδρομία τους. Από τις τάξεις των Ταξιαρχων, προήχθησαν 11 σε Υποστρατήγους, 36 παραμένοντες, ενώ 26 “τερμάτισαν” τη στασιοδρομία τους.
Η «σφαγή» στους Αστυνομικούς Διευθυντές, είχε 31 αποστρατείες και προαγωγή για 35 στο βαθμό του Ταξιαρχου.
Η αποστρατεία των Αντιστρατηγων, Μανώλη Κατριαδάκη και Δημήτρη Σοφιου, για κάποιους ήταν αναμενόμενη, αν και τουλαχιστον ενας.. επικρατέστερος. Ακολούθησε η αποστρατεία του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Κώστα Μιχαιρίνα ο οποίος -όπως σχολιάζεται- “κόπηκε” λόγω.. “πολιτικών φρονηματων”- είχε διατελέσει κατά το παρελθόν στη συνοδεία του Κώστα Καραμανλή.
Στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛΑΣ, η μετακίνηση του επικεφαλής της ΔΗΕ, έγινε “σικουελ”. Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Γεωργατζής, συνδικαλιστής και διατελέσας Διοικητής Ασφαλείας, και ο προϊσταμενος της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Δημήτρη Παπαναγιώτου, κριθηκαν ευδοκιμως τερματισαντες τη σταδιοδρομία τους.
Στους “κομμένους” περιλαμβάνεται ο μέχρι πρότινος συνεργάτης της Αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, στη Διευθυντή Προστασίας Συνόρων, Αλέξανδρος Σούκουλης, και ο Κωνσταντίνος Καρακατσούλης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, ενώ μπορεί η Υπηρεσία να «αποκατέστησε» το Δημήτρη Σμυρλή, στη συνέχεια κρίθηκε.. απόστρατος.
Από τις κρίσεις προβληματισμο προκαλεί η αποστρατεία του Αστυνομικού Διευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου για τον οποίο οι “βαρόνοι” της Greek Mafia τον είχαν “προγράψει” με συμβόλαιο θανάτου ενω ο τέως αναπληρωτής Υπουργός καθηγητής ΓιάννηςΠανούσης, είχε αναφερθεί στην ακεραιότητά του και την ανησυχία του, στο ενδεχόμενο η πολιτική ηγεσία, τον μετακινούσε από τη θέση του ως επικεφαλής του Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πρόκειται για Αξιωματικό με εμπειρία ο οποιος έχει χειριστεί σοβαρές υποθέσεις επιτυχώς.
Ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν αναπληρωτής Νίκος Τόσκας μετέφερε το θέμα στη Βουλή, τον “απέπεμψε” από επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ενώ τον διατήρησε στην υπηρεσία, σε μία έντονη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με έντονες ενστάσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια τοποθέτησε τον Αξιωματικό της ΕΛΑΣ.. 5ο Υποδιοικητή Ασφάλειας Αττικής- χωρίς να προβλέπεται η θέση- ενώ δεν υπήρχε χωροθετημένο.. ούτε το γραφείο.
Αν και όπως σχολιάζεται στους Αστυνομικούς κύκλους, οι «προγραφες» ειχαν διαφανεί ως προς τις προθέσεις, κατά τις προηγούμενες κρίσεις ενώ γίνεται αναφορά σε μεθόδευση παρασκηνιακών κινήσεων «δικτύου»- και είναι το ίδιο- που επεδίωξε- και πέτυχε -την απομάκρυνση του Γιάννη Πανούση, και ακολούθως την “καρατόμηση” του (πρωην) επικεφαλής των «αδιάφθορων».