Σπάτα: Η απόδραση του χιμπατζή- Διακρίνεται να διασχίζει αφιονισμένος το χώρο στάθμευσης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Σε βιντεοληπτικό υλικό από μακρινή λήψη,  αποτυπώνεται η κίνηση του αρσενικού χιμπατζή από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, διακρίνεται να διασχίζει το χώρο στάθμευσης ανάμεσα σε οχήματα και να απομακρύνεται τρέχοντας

Στο διαδίκτυο έχει δημοσιευτεί βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο διακρίνεται ο χιμπατζής αφιονισμένος, να τρέχει ελεύθερος στο χώρο στάθμευσης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο 27χρονος alpha male χιμπατζής που απέδρασε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το πρωί του Σαββάτου (25/06-09.40) ενεργοποίησε το πρωτόκολλο ασφαλείας και θανατώθηκε από τους υπευθύνους του χώρου.

Ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, με ύψος 1,80 σε όρθια θέση και βάρους 60 κιλών. Το ζωο κατάφερε να υπερπηδήσει τα ηλεκτροφόρα καλώδια και να περάσει την τάφρο με νερό που έχει δημιουργηθεί ως ανάχωμα περιμετρικά της περίφραξης εσωτερικά του χώρου και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Επισκέπτης ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου κινήθηκαν εξωτερικά σε μια προσπάθεια να δεσμεύσουν το αφηνιασμένο ζώο χωρίς αποτέλεσμα και αποφασίστηκε βασει του διεθνούς πρωτοκόλλου ασφαλείας να θανατώσουν το χιμπατζή.

Η ανακοίνωση της θανάτωσης χιμπατζή που διέφυγε του Αττικου Ζωολογικου Πάρκου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χρήστες των κοινωνικών μέσων ενώ σε κινητοποίηση κάλεσε η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία.
Σε δημόσια δήλωσή του ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ, ανέφερε ότι ο 27alpha male χιμπατζής δέχθηκε προηγουμένως επίθεσης από άλλους επτά χιμπατζήδες. Όταν οι φροντιστές μετέβησαν στο σημείο που διαβιούν οι χιμπατζήδες και διαπίστωσαν ότι ο αρσενικός είχε βγει από τον περιγφραγμενο χώρο .
«Ο χιμπατζής απλώς πέρασε από το πάρκινγκ του πάρκου και ανέβηκε από την βόρεια πλευρά, ακολουθώντας την περίφραξη του πάρκου. Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου που είχε πολύ υψηλή ανδρεναλίνη. Ένα ζώο λοιπόν σαν αυτό ήταν αδύνατο να ναρκωθεί, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επιτεθεί σε κάποιον», ανέφερε ο ίδιος.
Ο Ζαν Ζακ Λασουάρ συμπλήρωσε πως ακολουθήθηκαν οι διεθνείς κανόνες για τα ζωολογικά πάρκα, καθώς οι χιμπατζήδες είναι οι πρώτοι στην υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας ζώων σε περίπτωση διαφυγής. Γι αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας σε τέτοιες περιπτώσεις και με την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και τους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, αποφασίστηκε η εξουδετέρωσή του, και το προσωπικό του πάρκου προχώρησε σε θανάτωση του χιμπατζή.
Το περιστατικό δημοσιοποίησε με ανακοίνωση του, το Αττικό Ζωολογικο Πάρκο, στα κοινωνικά δίκτυα «Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου» σημειώνεται.
Μετά τη δημοσιοποίηση θανάτωσης του χιμπατζή, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία εξήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (26/06-17.00 εως 19.30) έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Παρόμοιο περιστατικό, με απόδραση δυο τζάγκουαρ – τότε – είχε σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2018, με τα αιλουροειδή να έχουν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους, και με ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας αποφασίστηκε να θανατωθούν.