ΣΚΑΥ: “Ενισχύστε τη ΘΣΝ και περιοχές με Κέντρα Φιλοξενίας, με ένστολο προσωπικό”.

“..ενώ ιδρύθηκε το Κέντρο Φύλαξης (Hot Spot) στα Διαβατά και η εγκληματικότητα αυξάνεται κατακόρυφα, δυστυχώς, η ΓΑΔΘ απλά ενισχύθηκε με μόλις 50 Αστυνομικούς με 2μηνη απόσπαση(..) Για οποιαδήποτε περιοχή ιδρύεται Κέντρο Φιλοξενίας (Hot Spot) στα όρια της κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού (π.χ. Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Δράμας, Λέσβου, Χίου, Β’ Δωδεκανήσου κλπ) άμεσα να εφαρμοστεί η διαδικασία της Έκτακτης Μετάθεσης, καθόσον σχεδόν όλες οι Υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες”.. (..)

image

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα η πολύπαθη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (Γ.Α.Δ.Θ.) καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού στη Β. Ελλάδα, δεχόμενη περαιτέρω πίεση με την ίδρυση του Κέντρου στα Διαβατά και με την συνεχή αποστολή διμοιριών της ΔΑΕΘ στην Ειδομένη Κιλκίς. Επίσης ως συμπρωτεύουσα αρκετές φορές ενισχύει, ειδικά με διμοιρίες, πολλές Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλης γενικότερα της Β. Ελλάδας. Δυστυχώς όμως ενώ η Θεσσαλονίκη είχε μέχρι πρότινος περίπου 1200 κενές θέσεις Αστυνομικών, με την περίφημη διάταξη του άρθρου 41 του ν. 4249/2014 που κατήργησε συνολικά 6700 κενές οργανικές θέσεις Αστυφυλάκων πανελλαδικά, τώρα και χωρίς να έχει ενισχυθεί πραγματικά με έμψυχο δυναμικό, έχει πλέον μόνο 200 περίπου κενές θέσεις. Δηλαδή ενώ ιδρύθηκε το Κέντρο Φύλαξης (Hot Spot) στα Διαβατά και ενώ ταυτόχρονα η ΓΑΔΘ ενισχύει συνέχεια άλλες περιοχές, καθώς και η εγκληματικότητα αυξάνεται κατακόρυφα, δυστυχώς, η ΓΑΔΘ απλά ενισχύθηκε με μόλις 50 Αστυνομικούς με 2μηνη απόσπαση.
Για όλα τα ανωτέρω πολύ σοβαρά ζητήματα η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης προτείνει:
-Άμεση τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 41 του ν. 4259/2014 που κατήργησε 6700 θέσεις Αστυνομικών.
-Άμεση εισαγωγή όλων των επιτυχόντων ιδιωτών προηγούμενων ετών με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στις Αστυνομικές Σχολές, που αναμένουν την εισαγωγή τους σε μεταγενέστερο χρόνο εξαιτίας του Ν.4093/12.
-Γενναία αύξηση του αριθμού εισακτέων στη Σχολή Αστυφυλάκων με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2016, τουλάχιστον σε αριθμό 1500 κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, λόγω των αυξημένων και εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών (Μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, ίδρυση πολλών νέων Υπηρεσιών που δεν συνοδεύεται όμως από ταυτόχρονη αύξηση των προσλήψεων προσωπικού κλπ).
-Ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) έκδοση άμεσης διαταγής από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για μετάθεση τουλάχιστον 200 Αστυνομικών κάθε βαθμού, με τη διαδικασία της Έκτακτης Μετάθεσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 17 του π.δ. 100/2003 (Κώδικας Μεταθέσεων Αστυνομικού Προσωπικού), λόγω της ίδρυσης νέων Υπηρεσιών και του Μεταναστευτικού. Απλώς κάνουμε την υπενθύμιση ότι πριν λίγο καιρό, που είχε ιδρύσει η Πολιτεία τότε τις νέες φυλακές στο Δομοκό Φθιώτιδας, η τότε Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας είχε ενισχυθεί με Έκτακτες Μεταθέσεις, όχι με αποσπάσεις, οπότε αναλογικά και επειδή το πρόβλημα υπάρχει πολύ έντονο τώρα με άλλη όμως μορφή, απαραίτητα χρειάζεται αυτό να γίνει για τη συμπρωτεύουσα.
-Για οποιαδήποτε περιοχή που ιδρύεται Κέντρο Φιλοξενίας (Hot Spot) στα όρια της κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού (π.χ. Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Δράμας, Λέσβου, Χίου, Β’ Δωδεκανήσου κλπ) άμεσα να εφαρμοστεί και εκεί η διαδικασία της Έκτακτης Μετάθεσης, καθόσον σχεδόν όλες αυτές οι Υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες, εάν ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και εάν δεν εφαρμοζόταν η κατάργηση των 6700 κενών θέσεων τα πραγματικά κενά είναι πολύ μεγάλα.

Σ.Κ.Α.Υ Θεσσαλονίκης
«Δίπλα στο συνάδελφο»