Σεισμική δόνηση αισθητή στην Αττική

Ισχυρη σεισμικη δονηση αισθητη στην Αττικη. Προβλήματα στις επικοινωνίες.

IMG_20190719_142736

(19/07-14.13) Σεισμός μεγέθους 5.1R*,  σε εστιακό βάθος 2 χλμ, 19 χλμ ΒΔ από Αθήνα.

Εκ των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1R σε απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας μμεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Μικρού εστιακού βάθους 12χλμ -Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο- ακολούθησε μεγάλη ένταση και βοή

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Παπαζάχος, ενώ σημείωσε επίσης ότι προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999, διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί, μεχδι στιγμής με τον μεγαλύτερο να στα 3,8R

Το ΠΣ βρίσκεται σε επιφυλακή, στο ενδεχόμενο να δεχθούν κλήσεις για ζημιές ή εγκλωβισμούς

Με ανακοίνωσή του ΥπΠΡΟΠΟ, “αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτε”, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπ.ΠΡΟΠΟ.

* (Πηγή: GEOL, UOA)