Σέιχ Σου, ΘΣΝ: 19 χρόνια από τη μεγάλη φωτιά

Η πυρκαγιά του 1997, είχε κατακάψει πάνω από το 50% της συνολικής έκτασης του Κέδρινου Λόφου.

 

Το πρώτο τηλεφώνημα για την πυρκαγιά έγινε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 6 Ιουλίου, την ώρα πάνω-κάτω, κατά την οποία ξέσπασε και η εν εξελίξει πυρκαγιά, δηλαδή στις 15.35. Ο άνθρωπος που τηλεφώνησε ανέφερε «πυκνό καπνό στο δάσος του Σέιχ Σου». Στα 24ωρα που ακολούθησαν, η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν τότε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, το θερμόμετρο έδειχνε 39 βαθμούς Κελσίου, οι άνεμοι έπνεαν νοτιοδυτικοί, εντάσεως 5 μποφόρ και η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με έρημη πόλη, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων απουσίαζαν για καλοκαιρινές διακοπές. Λίγα λεπτά μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, στις 15.50, απογειώθηκε αεροπλάνο της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, που εντόπισε τέσσερις εστίες, ενώ μέχρι τις 16.00 το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν ήδη σε μήκος 600-1000 μέτρων.

 

Στις 17.00, η φωτιά έχει εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το γνωστό ξενοδοχείο «Φιλίππειον», ενώ μισή ώρα αργότερα κι ενώ οι φλόγες έφτασαν στο Ρετζίκι, τυλίγοντας τρία σπίτια κι ένα κατάστημα, συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο. Γύρω στις 7 το βράδυ, σημειώθηκε ηλεκτρικό μπλακ άουτ, καθώς η φωτιά έφτασε στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Σέιχ Σου. Το πρώτο πυροσβεστικό αεροπλάνο κατέφτασε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με δυνάμεις πυροσβεστών από άλλους νομούς.

 

Στους δρόμους επικρατεί μποτιλιάρισμα (καθώς είναι βράδυ Κυριακής και οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου επιστρέφουν από τις κοντινές παραλίες), ενώ η Τροχαία καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους, ώστε να κινούνται τα πυροσβεστικά οχήματα. Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης» και από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ο κατακόκκινος ουρανός πάνω από την πόλη μοιάζει σαν να έχει αρπάξει φωτιά.

 

Δευτέρα 7 Ιουλίου. Αν και τα ξημερώματα υπάρχουν ελπίδες ότι η φωτιά έχει αρχίσει να κοπάζει, λίγο αργότερα σημαίνει ξανά συναγερμός για αναζωπύρωση των εστιών στο «Φιλίππειον» και την περιοχή του Πανοράματος. Όλοι μιλούν για εμπρησμό, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία. Έχουν εκκενωθεί μια παιδική κατασκήνωση και το Ίδρυμα Κωφάλαλων Παιδιών, ενώ στις 3 το μεσημέρι οι κάτοικοι της περιοχή του Ελαιώνα συνιστάται να εκκενώσουν την περιοχή. Υπουργοί και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταλλάσσουν δηλώσεις, ενώ η φωτιά αναζωπυρώνεται κάθε τόσο, αναλόγως της κατεύθυνσης των ανέμων. Τελικά, η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο. Τα πουρνάρια, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που υπήρχαν πριν, έχουν καλύψει και πάλι το 55% του περιαστικού δάσους που κάηκε, χωρίς το ίδιο να συμβεί με τα δενδρύλια που φυτεύτηκαν, πολλά από τα οποία δεν διατηρήθηκαν. Το 2010, άρχισαν οι περιπολίες για την περιφρούρηση του δάσους του Σέιχ Σου από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.Οι φωνές και οι προειδοποιήσεις για την ανάγκη βελτίωσης της προστασίας του δάσους από νέα πυρκαγιά δεν σταμάτησαν ποτέ.

 

Ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα για τη φωτιά του ’97.