Σε σκήτη του Αγίου Όρους θέλει να μονάσει ο Πάσσαρης

Στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος μεταφέρθηκε η περίπτωση του διαβόητου ισοβίτη κακοποιού Πάσσαρη, ο οποίος επιθυμεί, αν του δοθεί ποτέ η ευκαιρία, να μονάσει στο Άγιον Όρος.

Ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος είναι τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο άνθρωπος που επί σειρά ετών επισκέπτεται τις φυλακές για να μιλήσει στις ψυχές των κρατουμένων. Οι εμπειρίες του εδώ και σαράντα χρόνια διακονίας των φυλακισμένων είναι πολλές. Και για αυτές μίλησε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του διαβόητου ισοβίτη κακοποιού Πάσσαρη, για τον οποίο είπε ο αρχιμανδρίτης ότι επιθυμεί, αν του δοθεί ποτέ η ευκαιρία, να μονάσει στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα σε μια από τις πιο απόκρημνες σκήτες του, στα Καρούλια.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές, ο πατήρ Γερβάσιος είπε ότι πέρα από τα αδικήματα τα οποία διέπραξαν οι έγκλειστοι και για τα οποία τον λόγο έχει η ελληνική Δικαιοσύνη, «εμείς βλέπουμε τον κρατούμενο σαν άνθρωπο, σαν πλάσμα του Θεού, σαν δημιούργημα του Θεού, πέρα από τα αδικήματα και οτιδήποτε άλλο το οποίο βαραίνει τον άνθρωπο αυτόν».

Και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία προκειμένου να πλησιάσει πνευματικά τους φυλακισμένους. Μεταξύ των παραδειγμάτων που ανέφερε ήταν εκείνο ενός καταδικασμένου για φόνο, ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει ένα δέμα με απαραίτητα πράγματα που του προσέφερε ο ιερέας (παπούτσια έως και τηλεκάρτα) «αλλά αποχώρησε από κάποια γωνία και έκλαιγε με λυγμούς», όπως είπε παραστατικά. Όταν τον πλησίασαν να τον ρωτήσουν γιατί αρνείται να πάρει το δέμα είπε κλαίγοντας με λυγμούς: «Δεν είμαι άξιος να φιλήσω το χέρι του ιερέα, γιατί εγώ έκανα μεγάλη αμαρτία, μεγάλο έγκλημα, σκότωσα τη γυναίκα μου».

«Τα παραδείγματα των μετανοημένων για το αμαρτωλό παρελθόν τους είναι και αρκετά και χαρακτηριστικά», σημείωσε ο αρχιμανδρίτης αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο όλων την περίπτωση του Κώστα Πάσσαρη ο οποίος έχει σκοτώσει τέσσερα άτομα στην Ελλάδα και άλλα δυο στη Ρουμανία όπου και απέδρασε για να συλληφθεί στην συνέχεια εκτίοντας σήμερα την ποινή της ισόβιας σε μια φυλακή στα Καρπάθια Όρη στην Τρανσυλβανία.

«Στην αρχή φοβόμασταν και να τον πλησιάσουμε», είπε ο πατήρ Γερβάσιος, «αλλά τώρα το έχουμε καύχημα, καμαρώνουμε και υπερηφανευόμαστε αν μπορέσουμε να μιλήσουμε μαζί του, γιατί ήταν λύκος και έγινε αρνάκι».

Μάλιστα εκμυστηρεύτηκε στους βουλευτές, ότι ο ίδιος ο Πάσσαρης τους έχει πει ότι «εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επιθυμεί να καταλήξει στο Άγιο Όρος και να πάει στα Καρούλια, μία σκήτη φοβερή, κι εκεί να δει, να επιμεληθεί και να ασκηθεί στον αγιασμό της ψυχής του».