Σε Λαύριο και Σίνδο Θεσσαλονίκης τα νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ανακοίνωσε ο Γ.Μουζάλας| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων προτίθεται να δημιουργήσει στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, η ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση και άλλων χώρων.

wpid-pieseis-gia-amesi-ekkenwsi-tis-amugdalezas.w_l.jpg

Τα δύο κέντρα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα, χωρητικότητας 500- 700ατόμων, αναμένεται να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής παραμονής  των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους με προορισμό χωρες της Ευρωπης.
«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας. Δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές. Δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λαύριο εξετάζεται ως χώρος, οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο, εχει επιλέγει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη βιομηχανική περιοχή. Στις εγκαταστάσεις, έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων, ενω βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των κέντρων φιλοξενίας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο Γιάννης Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον γενικότερο σχεδιασμό. «Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισημαίνει χαρακτηριστικά, ότι για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκονται σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν. Πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε λοιπόν να έρθουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε» αναφέρει και συμπληρώνει,
«Είναι σαφές όμως ότι δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι πως οι πρόσφυγες είναι καλοί, αρκεί να μην είναι σε μας, τη στιγμή που ζητάμε από την Ευρώπη να μοιράζει τους πρόσφυγες σε όλα τα κράτη. Δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν θα πούμε πράγματα που δεν θα κάνουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Οι πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενηθούν».
Αρνητικός ωστόσο δηλώνει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπηρεσιακός υπουργός, η υπηρεσιακή Κυβέρνηση, να αποστείλει αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «Όχι, όχι, όχι. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητήσουμε ενεργοποίηση».

Πηγή : ΑΠΕ -ΜΠΕ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport