Σε κενό η μετεγκατάσταση των προσφύγων| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Πρόσφυγες περιμένουν να καταγραφούν στη Μόρια της Λέσβου.

Μόλις 15 Σύροι έχουν, μέχρι στιγμής, δεχθεί να μετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Λόγω μάλιστα της έλλειψης ενδιαφέροντος, καθυστερεί η πανηγυρική, πρώτη αποστολή προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, που προεδρεύει στην Ε.Ε. Ετσι, ενώ αρχικά η κυβέρνηση του δουκάτου είχε δηλώσει πρόθυμη να υποδεχθεί 30 πρόσφυγες από την Ελλάδα, τελικά θα αρκεστεί σε 15, καθώς οι υπόλοιποι προτίμησαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με νεότερο χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα γίνει προσπάθεια να αναχωρήσουν από το «Ελ. Βενιζέλος» το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, ενώ αρχικά πρόθεση της λουξεμβουργιανής προεδρίας ήταν να μισθώσει αεροσκάφος που θα μετέφερε απευθείας τους πρόσφυγες στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, λόγω έλλειψης συμμετοχών αυτό κρίθηκε ασύμφορο και αποφασίστηκε να μεταβούν με τακτικό δρομολόγιο στις Βρυξέλλες και από εκεί με πούλμαν στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην Ελλάδα βρίσκεται ή πρόκειται να έρθει άμεσα αξιωματούχος της χώρας προκειμένου να πείσει πρόσφυγες να δεχθούν να εγκατασταθούν μόνιμα στο Λουξεμβούργο, ενώ Ελληνες αξιωματούχοι πρόκειται να μεταβούν σήμερα στη Μυτιλήνη σε αναζήτηση υποψηφίων.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το σχέδιο της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 Σύρων προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα στη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Τυπικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε να «τρέχει» τη 16η Σεπτεμβρίου και αφορά πρόσφυγες από τη Συρία που υπέβαλαν αίτημα ασύλου στη χώρα. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, μόλις 1.100 άτομα υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, από τους οποίους 15 δέχθηκαν να μετάσχουν στο πρόγραμμα και να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πλην του Λουξεμβούργου, την πρόθεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες κοινοποίησαν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Λιθουανία.
Ελληνες αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του προγράμματος δήλωσαν στην «Κ» ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των αλλοδαπών για τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, σε συνεργασία με ΜΚΟ, ενώ προσέθεσαν ότι είναι πιλοτική η αρχική εφαρμογή του προγράμματος και επομένως δεν θα μπορούσε να αφορά μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Στο μεταξύ, συνολικά 291 συνοριοφύλακες από 19 ευρωπαϊκές χώρες θα σταλούν άμεσα στα hotspots Ελλάδας και Ιταλίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στην ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων, όπως ανακοίνωσε η Frontex. Στις 2 Σεπτεμβρίου, o οργανισμός είχε ζητήσει 775 συνοριοφύλακες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Έντυπη έκδοση “Κ”, του Γ.Σουλιώτη