Σε εξέλιξη Σ/Ξ.Τ για αναρχικό απεργό πείνας, εν αναμονή της απόφασης

Συνέντευξη τύπου παραχωρούν στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ οι γονείς του Αναρχικού απεργού πείνας, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα.

image

Στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμφθηκε το αίτημα του αναρχικού απεργού πείνας, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Στο να λάβει εκπαιδευτικές άδειες, ως φοιτητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας) στο ΤΕΙ Αθήνας.
Σε συνέντευξη Τύπου (02/12), προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας τους και τα αιτήματά των απεργών πείνας, έχουν πργραμματισει οι γονείς των Ν.Ρωμανού και Γ.Μιχαηλίδη. Συγκέντρωση ατόμων του ‘χώρου’ έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά .
Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματισθεί (02/12- 18.00) στο Ν.Ρωμανό, εχουν προγραμματισθεί στην Αθήνα (Μοναστηράκι), και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Πρόταση για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και χορήγησης άδειας για συμμετοχή στις εξετάσεις προτείνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για τις εκπαιδευτικές άδειες, «σήμερα γίνεται τηλεδιάσκεψη και τελειώνουν πανεπιστημιακές σχολές πάρα πολλοί μαθητές, σπουδαστές, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και επιπλέον γίνονται δίκες με τηλεδιάσκεψη. Δεν θα μπορούσε να οργανωθεί ένα σύστημα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων; Ή οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τεχνικό μέσο. Αυτό λέμε να κάνουμε μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος Υπουργός, «το γεγονός ότι κάποιος κρατούμενος έχει περάσει σε μια πανεπιστημιακή σχολή δεν σημαίνει εν ταυτώ αμέσως ότι του χορηγείται και η άδεια να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες» και εξήγησε ότι «αυτό αποφασίζεται σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα, σύμφωνα με το νόμο, το νόμο δεν το κατασκεύασα εγώ χθες, είναι νόμος της πολιτείας ο οποίος υπάρχει».
Οπως ανέφερε ωστόσο ο Υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, «Η περίπτωση Ρωμανού δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς το χρέος μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται υπό κράτηση το κάνουμε ως Πολιτεία»
Μεταξυ αλλων, αναφέρθηκε στα επτά Σωφρονιστικά Ιδρύματα που λειτουργούν από το Υπουργείο Παιδείας Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ, «έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να επανενταχθούν στην κοινωνία με καλύτερους όρους, να δώσουν εξετάσεις. Ωστόσο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα χαρτί και να πούμε ότι κάποιος μπορεί να βγει από τη φυλακή και να παρακολουθήσει μαθήματα. Η θέση μας όμως είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι από τη στιγμή που αποφασίζουν να σπουδάσουν, τότε οφείλουμε να τους να στηρίξουμε στην προσπάθεια που κάνουν» επεσήμανε.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport