“Σε ένα εξαιρετικό σκεπτικό ο Εισαγγελέας για την πυρκαγιά στην Αν. Αττική, περιγράφει και νομικά αυτό που για μας είναι αυτονόητο”

Με αφορμή την εξέλιξη στο νομικό σκέλος της υπόθεσης στη φονική φωτιά της Ανατολικής Αττικής

“Σε ένα εξαιρετικό σκεπτικό ο Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Αν. Αττική, περιγράφει και νομικά αυτό που για μας είναι αυτονόητο.
Ο Πυροσβέστης προφανώς όταν ξεκινάει την όποια αποστολή του πυρόσβεσης ή διάσωσης, δεν είναι δυνατόν να έχει πρόθεση “θανατηφόρας έκθεσης των ανθρώπων που πάει να διασώσει”
Οι Πυροσβέστες σε κάθε στιγμή μιας πυροσβεστικής επιχείρησης, προσπαθούν με την γνώση και την αντίληψη της πραγματικότητας να προστατέψουν τη ζωή ή την υγεία των πολιτών.
Και όπως εξαιρετικά περιγράφει ο δικαστικός λειτουργός “Προς ενίσχυση των προεκτεθέντων πρέπει να συνεκτιμηθεί, αφενός μεν ότι κάποιοι από τους ίδιους τους κατηγορουμένους κατέστησαν εν δυνάμει θύματα της πράξεως τους, διότι με την εγκληματική συμπεριφορά τους θα μπορούσαν να τραυματιστούν οι ίδιοι ή οι συνάδελφοί τους (όσοι τουλάχιστον από αυτούς παραβρέθηκαν στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και επιχειρούσαν να συμβάλλουν στην κατάσβεσή της) ή να καταστούν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι (όπως και έγινε), πλήττοντας με τον τρόπο αυτό και την υπηρεσιακή τους κατάσταση, αφετέρου δε ότι προέβησαν στη λήψη αποτρεπτικών μέτρων προκειμένου να διασώσουν τους κατοίκους της πληγείσης περιοχής και τις περιουσίες τους από την καταστροφική πυρκαγιά. Κατόπιν των ανωτέρω δεν προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας ενδείξεις ικανές να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν την έκθεση σε κίνδυνο ζωής ή υγείας των θυμάτων της πυρκαγιάς»”, σχολιάζει για τη Νομική εξέλιξη ο Υποστράτηγος του ΠΣ Γιάννης Σταμούλης,  Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου -Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.