Σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας τα ασυνόδευτα ανήλικα- Μεταφέρθηκαν και τα 170 από τα Αστυνομικά Τμήματα

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά για το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα κρατητήρια της χώρας υπό προστατευτική φύλαξη, σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας

Την απεμπλοκή της ΕΛΑΣ από τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων της Χώρας, προτίθεται να θέσει η ελληνική κυβέρνηση, και με τη συνεργασίας Υπηρεσιών και Αρχών υπό την νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, να μεταφέρονται σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας.

Ήδη όπως επισημαίνεται ακόμα και σε αυτή τη μεταβατική φάση, σε συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων αρχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και των Εισαγγελικών Αρχών, με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ολοκληρώνεται η μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέγιστο 4- 5 ημέρες) ώστε να παραμένουν στα Αστυνομικά Τμήματα μόνο για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις (31/03 2020) υπήρχαν σε προστατευτική φύλαξη σε κρατητήρια Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, 331 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία με παρέμβαση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας. Ενώ σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς, από 04- 14/11, το σύνολο των 170 ασυνόδευτων ανηλίκων, μεταφέρθηκαν από τα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων της Χώρας σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι για την παραμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στα Αστυνομικά Τμήματα, πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, η Χώρα μας έχει δεχτεί σκληρή κριτική και έχει κατ’ επανάληψη ελεγχθεί από θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αν και θεωρείται δεδομένο ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα μας, θα συνεχίσουν να αναζητούν βοήθεια από την Ελληνική Αστυνομία, εκτιμάται ότι έως τα τέλη του έτους που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και παραπομπής τους στους ειδικούς χώρους και δομές φιλοξενίας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επεξεργαστεί σχετικές διατάξεις οι οποίες πρόκειται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, προκειμένου από τη στιγμή που εντοπίζεται ασυνόδευτο ανήλικο μεταξύ των μεταναστευτικών ροών, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να προωθούνται στις δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας και στη συνέχεια με τα προγράμματα μετεγκατάστασης, τα οποία υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνεται η προώθησή τους προς χώρες της Ευρώπης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον .

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Καταργούμε το απαράδεκτο μέτρο της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα διάφορα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Τερματίζουμε μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, και μας έχει καταστήσει στόχο σκληρής κριτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα καταθέσει διάταξη άμεσα στη Βουλή, για να δοθεί και επισήμως τέλος σε αυτήν την πρακτική. Στο εξής, ο μηχανισμός εντοπισμού & παραπομπής που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων».