Σε 10μηνες φυλάκιση καταδικάστηκαν οι “αρνητές, λόγω ιδεολογίας” να πουλήσουν νερό σε διμοιρία ΜΑΤ

Καταδικαστική απόφαση για τους νεαρούς που είχαν κατηγορήσει Αστυνομικούς των ΜΑΤ, ότι απέσπασαν νερά από περίπτερο, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο. “Λόγω ιδεολογίας ” υποστήριξαν στις απολογίες τους, αρνήθηκαν να πουλήσουν τα νερά στους Αστυνομικούς.
Ήταν σε εξέλιξη επεισόδια στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (17/11 2014) όταν Αστυνομικοί διμοιρίας ΜΑΤ, βρισκόταν σε διάταξη στη συμβολή της Τσαμαδού με τη Στουρνάρη, ζήτησαν να αγοράσουν νερά από περίπτερο με τον “αντ αυτού” περιπτερά να αρνείται και να κατηγορεί τους Αστυνομικούς οτι απέσπασε νερά από το περίπτερο, δεν κατέβαλλαν το αντίτιμο, και απομακρύνθηκαν.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης  (08/12) στο ΜΟΔ της Αθήνας, (Αρ. Πρ. Ω2017/137) καταδικάστηκαν σε 10μηνες με τριετή αναστολή οι δυο νεαροί που βρέθηκαν στο περίπτερο και αρνήθηκαν να πουλήσουν νερό στους Αστυνομικούς, οπως ανεφεραν στις απολογιες τους, αρνήθηκαν την “παροχή υπηρεσιών” λόγω “ιδεολογίας” καθώς ηταν Αστυνομικοί (!)… Πρόκειται για τον νεαρό με το μαύρο μπλουζάκι και το διακριτικό “5950” και τον δεύτερο νεαρο που επίσης καταγράφεται στο βίντεο με το “τζοκεϊ”. Όπως αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία κανείς από τους δύο καταδικασθέντες δεν είχε σχέση με το περίπτερο  (δεν ήταν υπάλληλοι ή ιδιοκτήτες) αλλά “βρεθηκαν” στο περίπτερο με τον ιδιοκτήτη να καταθέτει ότι ο ίδιος “όχι μόνο δεν έχει αρνηθεί αλλά προσφέρει τα νερά στους Αστυνομικούς των ΜΑΤ, όταν του ζητούν να αγοράσουν”.
«Οι Αστυνομικοι πλήρωσαν στο περίπτερο, και ζήτησαν νερά. Τους έβρισαν και αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν» καταθέτει πολίτης αυτόπτης του επεισοδίου στο περίπτερο των Εξαρχείων.
Ιδιωτικό βιντεοληπτικό υλικό το οποίο ειχε αναρτηθεί σε διαδικτυακό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, τις πρώτες πρωινές ώρες (18/11), προκάλεσε τη διενέργεια ΕΔΕ ενώ η προανάκριση ανατέθηκε στο Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου “να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα”, κλήθηκαν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο Αστυνομικοί οι καταγγέλλοντες, καθώς και αυτόπτες του επεισοδίου.
Ματ_νερα
Ο Αστυνομικός της διμοιρίας των ΜΑΤ, ο οποιος ειχε μεταβεί στο περίπτερο για να αγοράσει τα νερά, από την πρώτη στιγμή στην απολογία του είχε αρνηθεί την κατηγορία της κλοπής εμφιαλωμένου νερού και περιεγραψε τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου  (2014)
Οπως περιέγραφε τότε, ο νεαρός Αστυφύλακας, τα επεισόδια είχαν σταματήσει, ενώ στο περίπτερο εκτός από το άτομο που βρισκόταν στη θέση του περιπτερά, ήταν ακόμα δύο άτομα- μαζί με τον νεαρό ιδιοκτήτη του περιπτέρου-. Κάποιοι από τους Αστυνομικούς δίψασαν, και ο νεαρός Αστυφύλακας, μαζί με συνάδελφό του, κινήθηκε προς το κεντρικό περίπτερο των Εξαρχείων για να αγοράσουν 4 με 5 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό. Ο νεαρός Αστυνομικός, ζήτησε από τον περιπτερούχο να αγοράσει τα νερά τα οποία κρατούσε στα χέρια του, μαζί με το χαρτονόμισμα των #€20 για να λάβει την απάντηση,  «Δεν πουλάω σε μπάτσους».
Ο Αστυνομικός, όπως υποστηρίζει, ανταπάντησε στον περιπτερούχο, »πως δεν πουλάς, το ψυγείο είναι γεμάτο», και δέχτηκε επίθεση από το άτομο που βρισκόταν στη θέση του περιπτερά και άλλα δύο άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία ήταν μαζί του.
Αυτό ήταν και το σημείο το οποίο έχει καταγραφεί από το “ιδιωτικό” βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Τα όσα έχουν προηγηθεί αν και τα άτομα που έχουν καταγραψει το επίμαχο περιστατικό ήταν στο σημείο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο διδίκτυο, με το υλικό να αποτελεί μέρος βιντεοληπτικού υλικού.
«Δύο ατομα που ηταν απο την πλευρα του περιπτερά, άρχισαν να με βρίζουν και να μου φωνάζουν «γιατί κλέβεις τα νερά ρε;» Ένας απο αυτούς μου επιτέθηκε και με έπιασε απο το λαιμό εντελώς αναίτια”, κατέθεσε ο Αστυφύλακας. Συνάδελφοι του νεαρού Αστυνομικού, μέλη της διμοιρίας επενέβησαν σε βοήθεια του συναδέλφου τους, και ακολουθει συμπλοκή.
Στο επειδόδιο που προκλήθηκε, παρενέβη Αστυνομικός, αρχαιότερος του νεαρού Αστυφύλακα, ζητώντας εξηγήσεις ο οποίος και ζήτησε τη σύλληψη του περιπτερά στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Την εκδοχή που έχουν παραθέσει οι ένστολοι, υποστηρίζει στην κατάθεσή του και πολίτης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχη, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

«Ήμουν μπροστά την ώρα που ο Αστυνομικός έφτασε στο περίπτερο, και ζήτησε νερά. Τον είδα να βγάζει ένα χαρτονόμισμα,είδα ότι ήταν μπλε αλλά δεν ξέρω αν ήταν των πέντε ή των είκοσι Ευρώ. Ατομα που ηταν στο περίπτερο, τους έβρισαν και αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν και στη συνέχεια δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς».

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου φέρεται να είχε καταθέσει στο Εσωτερικών Υποθέσεων, για το επεισόδιο «Έφυγα απο το περίπτερο για λίγη ώρα και είπα σε κάτι παιδιά που είναι στη γειτονιά και με βοηθούν όταν χρειάζεται, να έχουν το νου τους στο περίπτερο. Όταν επέστρεψα “εμαθα τι συνέβη, δεν ήμουν εκεί όταν έγινε το επεισόδιο. Απο το περίπτερο δεν μου λείπουν μπουκάλια, δε λείπει τίποτα».