Κατέθεσαν τα ΜΑΤ, και αυτόπτης του επεισοδίου – Β.Κικίλιας: "Δε θα επιτρέψω την αμαύρωση της εικόνα της Αστυνομίας και να διαρήξει της σχέση της με την κονωνία"

– “Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να αμαυρώσει την εικόνα της Αστυνομίας και να διαρρήξει τις σχέση της με την κονωνία” αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας.

– “Οι Αστυνομικοι πλήρωσαν στο περίπτερο, και ζήτησαν νερά. Τους έβρισαν και αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν” καταθέτει πολίτης αυτόπτης του επεισοδίου στο περίπτερο των Εξαρχείων.

– “Δεν πουλάω σε μπάτσους” φέρεται να απάντησε ο νεαρός που βρισκόταν στο περίπτερο, προς τους δύο ενστόλους.

image

Κατηγόρησαν τη διμοιρία των ΜΑΤ, ότι απέσπασε νερά από το περίπτερο, δεν κατέβαλλαν το αντίτιμο, και απομακρύνθηκαν, ενώ ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου(17/11). Σε ιδιωτικό βιντεοληπτικό υλικό το οποίο αναρτήθηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, τις πρώτες πρωινές ώρες (18/11) καταγγέλλονται Αστυνομικοί να έχουν αφαιρέσει μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού, χωρίς να έχουν πληρώσει το αντίτιμο στον περιπτερά, της περιοχής των Εξαρχείων.

“Θα προστατέψω και θα στηρίξω μέχρι και τον τελευταίο Αστυνομικό, αλλά δε θα επιτρέψω σε κανέναν να αμαυρώσει τηνεικόνα της Αστυνομίας και να διαρρήξει της σχέση της, με την κονωνία” αναφέρει ερωτηθείς, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Η δημοσιοποίηση του υλικού και η αναπαραγωγή του, προκάλεσε τη διενέργεια ΕΔΕ κατά την οποία προσδιορίσθηκε η διμοιρία η οποία βρισκόταν σε διάταξη στη συμβολή της Τσαμαδού με τη Στουρνάρη, και οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο Αστυνομικοί. Η προανάκριση ανατέθηκε στο Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά γεγονότα, κλήθηκαν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο Αστυνομικοί οι καταγγέλλοντες, καθώς και αυτόπτες του επεισοδίου.
Σύμφωνα με τον Αστυνομικό της διμοιρίας των ΜΑΤ, αρνείται την κατηγορία της κλοπής εμφιαλωμένου νερού από το περίπτερο στην πλατεία Εξαρχείων, και διευκρινίζει, ότι μετά το τέλος της πορείας η διμοιρία διατάχθηκε να παραμείνει στην περιοχή, στη συμβολή της Στουρνάρνη με την Τσαμαδού. Τα 20άτομα που αποτελούσαν τη διμοιρία, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από τις 10το πρωί της Δευτέρας (17/11) μέχρι και τις 23.00 το βράδυ, οπότε και τους αποδέσμευσαν. Η διμοιρία, από την Πανεπιστημίου μεσω της Θεμιστοκλέους, κατέβηκαν την Αλεξάνδρας και βρέθηκαν στα Εξάρχεια. Κινήθηκαν επί της Στουρνάρη, στη συμβολή της με την Τσαμαδού, μεταξύ των Αστυνομικών και δύο τραυματίες, από τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί έξω από το Hilton, οι οποίοι συνέχισαν μαζί με την υπόλοιπη διμοιρία. Τα επεισόδια είχαν σταματήσει, ενώ στο περίπτερο εκτός από τον νεαρό περιπτερά-στη συνέχεια προέκυψε ότι ήταν άτομο του “χώρου” στον οποίο ο ιδιοκτήτης είχε αφήσει την ευθύνη του περιπτέρου-, ήταν μαζί του ακόμα δύο άτομα. Κάποιοι από τους Αστυνομικούς, θέλησαν νερό, και ο νεαρός Αστυφύλακας, μαζί με συνάδελφό του, κινήθηκε προς το κεντρικό περίπτερο των Εξαρχείων για να αγοράσουν 4 με 5 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό. Ο νεαρός Αστυνομικός, ζήτησε από τον περιπτερούχο να αγοράσει τα νερά, τα οποία κρατούσε στα χέρια του, μαζί με το χαρτονόμισμα των 20ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, φέρεται να απάντησε προς τους ενστόλους,  “Δεν πουλάω σε μπάτσους”. Ο Αστυνομικός, όπως υποστηρίζει, το ψυγείο ήταν γεμάτο μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, και ανταπάντησε στον περιπτερούχο, ” πως δεν πουλάς, το ψυγείο είναι γεμάτο”, και  δέχτηκε επίθεση από τον περιπτερά και άλλα δύο άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία ήταν στο σημείο μαζί του. Αυτό είναι και το σημείο το οποίο έχει καταγραφεί από το ιδιωτικό βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Τα όσα έχουν προηγηθεί αν και τα άτομα που έχουν καταγραψει το επίμαχο περιστατικό ήταν στο σημείο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο διδίκτυο, με το υλικό να αποτελεί μέρος βιντεοληπτικού υλικού. “Δύο ατομα που ηταν απο την πλευρα του περιπτερά, άρχισαν να με βρίζουν και να μου φωνάζουν “γιατί κλέβεις τα νερά ρε;” Ένας απο αυτούς μου επιτέθηκε και με έπιασε απο το λαιμό εντελώς αναίτια”, καταθέτει στο Εσωτερικών Υποθέσεων ο νεαρός Αστυφύλακας.
Οι συνάδελφοι του νεαρού Αστυνομικού, μέλη της διμοιρίας επενέβησαν σε βοήθεια του συναδέλφου τους, και ακολουθει συμπλοκή, ενώ ένα άτομο, -διακρίνεται και στο βίντεο- επιτείθεται στη διμοιρία. Στο επειδόδιο που προκλήθηκε, παρενέβη Αστυνομικός, αρχαιότερος του νεαρού Αστυφύλακα, ζητώντας εξηγήσεις και ζητάει τη σύλληψη του περιπτερά στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Με εντολή Ανώτερου Αξιωματικού ο οποίος ήταν στη διάταξη των Μέτρων στο σημείο, οι Αστυνομικοί δεν προχώρησαν σε σύλληψη, για να ηρεμήσουν τα ήδη τεταμένα πνεύματα.
imageΣτο βίντεο διακρίνεται ο Αστυνομικός με τα μπουκάλια στα χέρια και το χαρτονόμισμα, ο οποίος στη συνέχεια τα απορρίπτει στο έδαφος, προκειμένου να παρέμβει να συνδράμει συνάδελφό του, ο οποίος δέχεται επίθεση. Η εκδοχή την οποία έχουν παραθέσει οι ένστολοι, υποστηρίζετα σπο την κατάθεσή κι ενος πολίτης, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο , κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. “Ήμουν μπροστά την ώρα που ο Αστυνομικός έφτασε στο περίπτερο, και ζήτησε νερά. Τον είδα να βγάζει ένα χαρτονόμισμα,είδα ότι ήταν μπλε αλλά δεν ξέρω αν ήταν των πέντε ή των είκοσι Ευρώ. Ατομα που ηταν στο περίπτερο, τους έβρισαν και αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν και στη συνέχεια δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς” καταθέτει ο πολίτης.
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου φέρεται να έχει καταθέσει στο Εσωτερικών Υποθέσεων, για το επεισόδιο “Έφυγα απο το περίπτερο για λίγη ώρα και είπα σε κάτι παιδιά που είναι στη γειτονιά και με βοηθούν όταν χρειάζεται, να έχουν το νου τους στο περίπτερο. Όταν επέστρεψα ‘εμαθα τι συνέβη, δεν ήμουν εκεί όταν έγινε το επεισόδιο. Απο το περίπτερο δεν μου λείπουν μπουκάλια, δε λείπει τίποτα”.
Με εντολή του ίδους Ανώτερου Αξιωματικού, η διμοιρία, μετακινήθηκε ως στατική δύναμη στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρη την αποδέσμευση της και τη λήξη της υπηρεσίας του.

Για το επεισόδιο, ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, ανέθεσε (19/11) τη διενέργεια προακαταρκτικής εξέτασης στον Εισαγγελέα Σπύρο Παππά.