Σχολή Muay Thai για αντιφασίστες στην Αθήνα, αποκλείει Αστυνομικούς και ακροδεξιούς

Σχολή Muay Thai στην Αθήνα με εκπαίδευση και προπόνηση στις πολεμικές τέχνες για αντιφασιστική δράση. Αποκλείει  Αστυνομικούς και μέλη της Χρυσής Αυγής από τα εγγεγραμμένα μέλη.

Τα μέλη της Σχολής, αρέσκονται στις πολεμικές τέχνες και το Muay Thai ενώ πολιτικά είναι υπέρμαχοι της αντίστασης ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό. Πανό κρεμασμένο σε τοίχο στο γυμναστήριο, αποτυπώνει το ακρωνύμιο ACAB και πανό που αναγράφει: «The genuine Antifascist fighting club» («το αυθεντικό fight club για αντιφασίστες»).

«Ανταποδίδοντας το χτύπημα: Ελληνικό γυμναστήριο εκπαιδεύει για αντιφασιστική δράση» υπογράφει ρεπορταζ από την Αθήνα, ο Patrick Strickland. Το γύρισμα γίνεται στη Σχολή πολεμικών τεχνών στο ημιυπόγειο γυμναστήριο του κέντρου της Αθήνας με εκτενές ρεπορτάζ για το δίκτυο του Al Jazeera.

Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι μπήκε στο μοναδικό γυμναστήριο της Ελλάδας όπου απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε Αστυνομικούς και ακροδεξιούς. Μίλησε με τον 39άχρονο ιδιοκτήτη και εκπαιδευτή της Σχολής – όπως τον προσδιορίζει  ο δημοσιογράφος – ασχολείται με τον αναρχικό ακτιβισμό περισσότερο από δύο δεκαετίες. Έχει συμμετάσχει σε πορείες αλληλεγγύης για “πολιτικούς κρατουμένους” (τρομοκρατες), κατά της ακροδεξιάς, κι ενάντια στην αστυνομική βία και την οικονομική λιτότητα. Το 2010 ταξίδεψε στη Λωρίδα της Γάζας, λαμβάνοντας μέρος σε εκείνη την αιματηρή φιλοπαλαιστινιακή αποστολή.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, η σχολή άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια, με στόχο να υπηρετήσει την πολιτική φιλοσοφία της αυτο-οργάνωσης και του αντι-αυταρχισμού που πρεσβεύουν οι πολεμικές τέχνες.

Ακτιβιστής και αναρχικός

Σε ηλικία 20ετών ο ιδιοκτήτης της Σχολής, από φίλο του γνώρισε το Muay Thai, ξεκίνησε ως μέσο άθλησης, και για «πολιτικούς λόγους» την ανάγκη όπως αναφέρει να αμύνεται απέναντι στην Αστυνομία και της Χρυσής Αυγής, έγινε τρόπος αντίστασης.

«Στο Muay Thai υπάρχει πολύς σεβασμός για τον αντίπαλο. Δεν μπορείς να αποδώσεις σεβασμό σε έναν φασίστα»

Ο ιδρυτής της σχολής εξηγεί στο δημοσιογράφο, «Οι πολεμικές τέχνες απαιτούν σεβασμό για τον αντίπαλο και όσους είναι διαφορετικοί. Γι΄αυτό ακριβώς δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τις πολεμικές τέχνες στους φασίστες» ενώ τονίζει ότι περίπου οι μισοί εγγεγραμμένοι της Σχολή είναι γυναίκες. «Αν κάποιος «νταής» έρθει, θα καταλάβει πως το περιβάλλον δεν είναι φιλικό γι’ αυτόν», συμπληρώνει.

Το γυμναστήριο που αποκλείει Αστυνομικούς και ακροδεξιούς, “γεννήθηκε εν μέσω της έξαρσης της ακροδεξιάς βίας κατά μεταναστών και προσφύγων. Ανθρώπων, δηλαδή, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τα οικονομικά δεινά της χώρας”, αναφέρει ο συντάκτης.

«Μετά το big boom της Χρυσής Αυγής, γεννήθηκε η ανάγκη στην Ελλάδα για αυτοοργανωμένα γυμναστήρια όπου φασίστες και Αστυνομικοί  απαγορεύονται. Ο λόγος ήταν πρακτικός: Οι δρόμοι μάς ανήκουν, θέλουμε να τους κρατήσουμε για μας«, τονίζει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του χώρου προετοιμασίας στις πολεμικές τέχνες.

Η σχολή αριθμεί περισσότερους από 120 εγγεγραμμένους, Έλληνες πολίτες, λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που διαβιούν στην πρωτεύουσα της χώρας, από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο 22άχρονος Θανάσης  Κ.  όπως πολλοί αντιφασίστες, αρνείται να αποκαλύψει το επίθετό του, κι εξηγεί ότι έφυγε από το προηγούμενο γυμναστήριο που πήγαινε,  όταν έμαθε ότι ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στο οποίο στη συνέχεια εγγράφηκε, απέσυρε τους αθλητές τους από διοργάνωση, στον οποίο παρέστη ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασσιδιάρης.

«Ζω σε μια περιοχή της Αθήνας όπου οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί κατά αναρχικών είναι πολύ συχνοί», τονίζει ο 22άχρονος, σκουπίζοντας τον ιδρώτα του μετά την προπόνηση. «Έτσι, ήθελα να μάθω να παλεύω για να αμύνομαι στους δρόμους».

___________

* Φωτογραφία από aljazeera.com