Σχίνο, Λουτρακίου: Από καύση γεωργικών υπολειμμάτων σε ελαιώνα, η έναρξη της πυρκαγιάς

Από καύση υπολειμμάτων ελαιώνα, η έναρξη της φωτιάς στην Κορινθία, με τα μέτωπα να εκτείνονται σε Χάνι, Δερβένι και Πευκενέα, ενώ έχουν συνολικά εκκενωθεί12 οικισμοί και δύο Μοναστήρια

Στην απόφαση γεωργούν αν προβεί σε καύση γεωργικών υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα, στην περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου Κορινθίας, εκδηλώθηκε η καταστροφική φωτιά (19/005-21:45) όπως επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Ως συνέπεια,  μέχρι τώρα, έχουν καταστραφεί περίπου 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης και να έχουν υποστεί ζημιές σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ μαρτυρίες ανέφεραν ότι στον ελαιώνα από νωρίς πραγματοποιούσαν καύση γεωργικών υπολειμμάτων και λόγω του αέρα η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ταχύτατα. Η προανακριτική έρευνα του Πυροσβεστικού Σώματος, συνεχίζεται για την ταυτοποίηση του δράστη.

Μέχρι αυτή την ώρα, στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν 265 Πυροσβέστες με 130 οχήματα, 50 άντρες του Στρατού μοιρασμένοι σε 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ,  μηχανημάτων έργου και πλήθος εθελοντών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας με χρήση στο σύνολο των διαθέσιμων εναέριων μέσων με ρίψεις νερού, ωστόσο λόγων της ενίσχυση της εντάσεως των ανέμων (7Br -8Br) με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να έχουν θέσει τις επίγειες δυνάμεις με ανάπτυξη ζωνών πυρασφάλειας, με τα μηχανήματα έργου.

Από το βράδυ της Τετάρτης (19/05) έχουν εκκενωθεί συνολικά 12 οικισμοί – Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνια και οι δύο Ιερές Μονές του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.

Στο Χάνι Δερβένι και στον οικισμό Πευκενέα βρίσκονται τα δύο κυρίως μέτωπα της πυρκαγιάς, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν ώστε να οριοθετήσουν τη φωτιά να μην επεκταθεί προς τα Μέγαρα. Διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει πραγματοποιήσει η Τροχαία στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χλμ. της επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκευνέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο «112» καθώς ενεργοποιήθηκε όπου κρίθηκε αναγκαίο, και ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς αναμένεται δύσκολο βράδυ ενώ τόνισε ότι θα οι Αρχές προτίθενται να προασπίσουν την ανθρώπινη ζωή και να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ενώ οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής από το βράδυ της Τετάρτης έως σήμερα παραμένουν εξαιρετικά συνεργάσιμοι στις οδηγίες των Αρχών.