Σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ- Καταργήσεις και συγχωνεύσεις Αστυνομικών Υπηρεσιών

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, είχε προβλεφθεί από τον τέως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, τροποποιήθηκε από τον Βασίλη Κικίλια, εκδόθηκε ΠΔ στο τέλος του 2014, ωστόσο η αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών από “άμεσα εκτελεστό” σχέδιο παρέμεινε .. “προσχέδιο” το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα, με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

4ujmg2 Με προοπτική την εξοικονόμιση οικονομικών πόρων (από την ενοικίαση κτηριακών εγκαταστάσων στις οποίες στεγάζονται Αστυνομικές Υπηρεσίες), και την αποδέσμευση Αστυνομικού προσωπικού, το σχέδιο αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ., αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα με την επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Το σχέδιο αναδιάρθωσης της ΕΛΑΣ είχε τροποποιήσει αρχικά ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε προβει και σε επίσημες ανακοινωσεις. Στη συνέχεια ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ήθελε να κρατήσει απόστάσεις από την πολιτική που είχε ακολουθήσει στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ ο προκατοχός του (Ιούλιος 2014) τροποποιεί διατάξεις του Νομοσχεδίου, και την τελευταί ημέρα του 2014 (31/12) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Α/αρ. φύλλου 281) το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 179 για την οργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη από την αναδιάρθωση, υπολογίζονται σε περίπου 1,5εκατομμύριο ευρώ η εξοικονόμιση οικονομικών πόρων και σε περίπου 900 Αστυνομικοί όσοι θα αποδεσμευτούν από την κατάργηση και συγχώνευση των Αστυνομκών Υπηρεσιών.

Στην Αττική, το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, σε κάποιες περιτπώσεις, ξεπερνά το 40%, ενώ προβλέπεται αναδιάταξη, αρμοδιοτήτων και τομέα ευθύνης των  Τμημάτων Τάξης και Ασφαλειας στο σύνολο των Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση της Αθήνας τα τμήματα από 22 γίνονται 15. Διατηρούνται τα 9 βασικά στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία μετονομάζονται σε 1ο, 2ο κοκ, ενώ ενσωματώνονται τα τμήματα,
1. Καισαριανής και Ζωγράφου
2. Δάφνης και Αγίου Δημητρίου,
3. Διατηρούνται τα τμήματα των Δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης και Γαλατσίου.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά τα τμήματα από 25 γίνονται 19, ενώ συνενώνονται μεταξύ του;
1. Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου
2. Δραπετσώνας και Κερατσινίου
3. Μοσχάτου και Ταύρου (στην κατάργηση του ΑΤ Ταύρου, το οποίο διοικητικά υπαγόταν στην ΑΔ Αθηνών, με ην κατάργηση και την ενσωμάτωσης του στο ΑΤ Μοσχάτου, διοικητικά (πλέον) υπάγεται στην ευθύνη της ΑΔ Πειραιά)

4. Μέθανα Γαλατάς Δρυόπη, (ενσωματωση σε  ΑΤ Τροιζηνίας)

Στον τομέα της Β/Α Αττικής, τα τμήματα από 39 γίνονται 19 και συνενώνονται
1. Άγιος Στέφανος, Καπανδρίτι και φρουρά Τατοΐου
2. Μαρούση με ΟΑΚΑ
3. Αρτέμιδα με Σπάτα
4. Βριλήσσια, Μελίσσια και Πεντέλη
5. Νέο Ηράκλειο και Πεύκη
6. Κηφισιά, Νέα Ερυθραία Εκάλη και σταθμός Νέας Κηφισιάς
7. Νέα Μάκρη με Μαραθώνα
8. Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα
9. Νέας Ιωνίας (ενσωμάτωση του Α και Β τμήματος).
10. Γέρακας και Παλλήνη.
11. Παιανία και Γλυκά Νερά
12. Χολαργός με Παπάγου
13. Ψυχικό, Φιλοθέη και Νέο Ψυχικό
14. Ωρωπός, Κάλαμος, Αυλώνας

Στη περιοχή ευθύνης Αστυνομκών Υπηρεσιών της Ν/Α Αττική από 15 τα τμήματα γίνονται 10 και ενσωματώνονται
1. Γλυφάδας (ενσωμάτωση του Α και Β τμήματος)
2. Αργυρούπολης και Ελληνικού
3. Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης
4. Αναβύσσου και Καλυβίων
5. Κερατέας και Λαυρίου
Καταργούνται οι Αστυνομικοί Σταθμοί σε Πόρτο Ράφτη, Σούνιο και Σαρωνίδα.

Στη Δυτική Αττική, τα Τμήματα Τάξης και Ασφαλείας από 22 γίνονται 16, ενώ συγχωνεύονται
1. Αιγάλεω (Α και Β τμήμα)
2. Λιόσια με Ζεφύρι
3. Άγιοι Ανάργυροι με Καματερό
4. Το πρώτο τμήμα Αχαρνών με Θρακομακεδόνες
5. Μέγαρα, Κινέττα και Νέα Πέραμος.

Η επίσημη ανακοίνωση, της αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών, αναμένεται άμεσα- ενδεχομένων και εντός της εβδομάδας- από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, και περιλαμβάνει συμπτύξεις Αστυνομικών Τμημάτων και Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ ανά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στην επικράτεια.