Σαν Σήμερα: Το τροχαίο δυστύχημα στα Καμένα Βούρλα, με 5 νεκρούς και 14 τραυματίες

Παραμονή πρωτομαγιάς, 30 Απριλίου 1999, στο Εθνικό Οδικό δίκτυο στο ύψος των Καμένων Βούρλων, στο Νομό Φθιώτιδας. Ένας έλεγχος ρουτίνας σε βυτιοφόρο όχημα έμφορτο με προπάνια είχε τραγική συνέπεια πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες

ΤΡΧ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ_ΜΝΗΜΕΙΟ

Ημέρα μνήμης  η σημερινή 30η Απριλίου για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους, οι τρεις Πυροσβέστες και οι δύο οδηγοί των εμπλεκόμενων οχημάτων στο τροχαίο που προκάλεσε τη φονική έκρηξη του βυτίο, στον περιφερειακό δρόμο των Καμένων Βούρλων, κάθε χρόνο τελείται το ετήσιο μνημόσυνο, όπως κάθε χρόνο, από εκείνη την παραμονή Πρωτομαγιάς, του 1999.

ΤΡΧ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ_ΕΚΡΗΞΗ

Παραμονή Πρωτομαγιάς, 30 Απριλίου 1999. Πλήρωμα της τροχαίας σε οδικό έλεγχο κάνει σήμα στον οδηγο φορτηγού- βυτιοφόρου να σταματήσει, στον περιφερειακό των Καμένων Βούρλων, για έλεγχο. Ένα μικρό φορτηγάκι – βαν – που ακολουθεί πέφτει στο πίσω μέρος του βυτιοφόρου και εκδηλώνεται φωτιά.

Άμεσα όχημα της Π.Υ Λαμίας με πλήρωμα τρεις Πυροσβέστες, μεταβαίνει μέσα σε 20 λεπτά στο σημείο του τροχαίου. Ο οδηγός του βυτιοφόρου, ενημερώνει για το εύφλεκτο φορτίο, καθώς το βυτίο ήταν έμφορτο με προπάνια, στο ενδεχόμενο να προκληθεί έκρηξη. Το πλήρωμα της Τροχαίας, απομάκρυναν τον κόσμο που είχε σταματήσει και παρακολουθούσε και όσους είχαν μεταβεί στο σημείο από την ευρύτερη περιοχή. Δευτερόλεπτα μετά, όπως έχει καταγραφεί και σε βιντεοληπτικό υλικό από το σημείο του δυστυχήματος κατά την αναστροφή του Πυροσβεστικού οχήματος, σημειώνεται η φονική έκρηξη.

Ο 39χρονος οδηγός του βυτιοφόρου Ανδρέας Παπακωνσταντίνου αν και βρισκόταν σε απόσταση από το φλεγόμενο σύμπλεγμα των εμπλεκόμενων στο τροχαίο οχημάτων, τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από κομμάτι λαμαρίνας, το οποίο εκτινάχθηκε, ενώ ο οδηγός του βαν Κωνσταντίνος Μανανάς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί. Η σορός του εξαϋλώθηκε και δεν εντοπίσθηκε.

Νεκροί επίσης, ανασύρθηκαν τα τρία μέλη πληρώματος του Πυροσβεστικού οχήματος,

Ο Αρχιπυροσβέστης Στάθης Ριζόπουλος, γεννημένος το 1958 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος, υπηρετούσε στην ΠΥ Λαμίας. Είχε καταταγεί στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-10-1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο Αρχιπυροσβέστης Νίκος Νικολάου, γεννημένος το 1960 στις Κομποτάδες Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 18-8-1982, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.

Ο Πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλλος, γεννημένος το 1953 στα Πετράλωνα Ευρυτανίας, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-12-1976, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο θάνατος των τριών Πυροσβεστών, και των δύο οδηγών αποδόθηκε στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE. Από την ισχυρή έκρηξη, από θραύσματα και το ωστικό κύμα, 14 ακομα άτομα, τραυματίστηκαν. Τμήμα του βυτιοφόρου, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στην στέγη δυόροφης οικίας, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων, ενώ τμήμα λαμαρίνας, εντοπίσθηκε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.ΤΡΧ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ_ΕΚΡΗΞΗ ΠΡΟΠΑΝΙΟ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport