Σαν Σήμερα: Η «Ομάδα: Ιούνης ’78» ως εκτελεστικός βραχίονας του «Ε.Λ.Α» δολοφόνησε τον Αστυνόμο Α.Π, Πέτρο Μπάμπαλη

Στην εποχή της μεταπολίτευσης, κατά την πρώτη Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επτά Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της Αστυνομίας Πόλεων και της Γενικής Ασφάλειας παραπέμφθηκαν στη «δίκη των 15», μεταξύ των οποίων ο Αστυνόμος Ά της Αστυνομίας Πόλεων, Πέτρος Μπάμπαλης, ο οποίος σαν σήμερα*, δολοφονήθηκε από τρομοκράτες

Στις 21:35 το βράδυ της 31-01-1979, ο Αστυνόμος Ά της Αστυνομίας Πόλεων Πέτρος Μπάμπαλης , κατέβηκε από το σπίτι του στον Άγιο Σώστη στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να παρκάρει το αυτοκίνητο του στο υπόγειο γκαράζ επί των οδών Ωκεανιδών και Ευρυδάμαντος. Μισό μέτρο μετά την απομάκρυνση του από το γκαράζ, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην οδό Ωκεανίδων 4, δέχθηκε φονικά πυρά από δύο δράστες, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του οκτώ φορές με όπλο διαμετρήματος 0,45mm. Οι βολίδες έπληξαν τον Πέτρο Μπάμπαλη, στο κεφάλι και το στήθος. Δίπλα στο νεκρό σώμα του εντοπίσθηκε δακτυλογραφημένη πεντασέλιδη προκήρυξη της ακροαριστερής νεο-εμφανιζόμενη τότε «Ομάδα: Ιούνης ’78» που αποτελούσε μέρος της Τρομοκρατικής Οργάνωσης «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (Ε.Λ.Α), και αναλάμβανε την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας με τη δολοφονία του Αξιωματικού της Αστυνομίας Πόλεων. Από την ιατροδικαστική έρευνα προέκυψε ότι οι δολοφόνοι πυροβόλησαν πισώπλατα τον Πέτρο Μπάμπαλη και γύρισε κι έπεσε αιμόφυρτος τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Ο Αστυνόμος Ά Μπάμπαλης, μεταφέρθηκε με περιπολικό νεκρός στο 401 Γενικό Στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του, τελέστηκε το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου 1979, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.

Δύο μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (11/09 1974), επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, επτά Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Ασφάλειας, τέθηκαν σε δωδεκάμηνη διαθεσιμότητα, Παραπέμφθηκαν στο Μικτό Κακουργιοδικείο της Χαλκίδος, στη «δίκη των 15» (11/11 1975) με κατηγορίες για «κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας». Μεταξύ των κατηγορούμενων ο Αστυνόμος Ά της Αστυνομίας Πόλεων, Ευάγγελος Μάλλιος, και ο Αστυνόμος Ά της Αστυνομίας Πόλεων, Πέτρος Μπάμπαλης.

Στις 14 Μαΐου του 1975 «Ομοφωνία Ανακριτού και Εισαγγελέως εκρίθη απολυτέος τελών σε διαθεσιμότητα, ο αστυνόμος Πέτρος Μπάμπαλης που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε βασανισμούς»,  ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1976, σε ενέδρα στο Παλαιό Φάληρο, δολοφονείται από μέλη της «17Ν» ο Ευάγγελος Μάλλιος με προκήρυξη που εγκατέλειψαν οι τρομοκράτες στο σημείο της επίθεσης . Ο Πέτρος Μπάμπαλης, μετά την τρομοκρατική επίθεση και δολοφονία είχε εγκαταλείψει πρόσκαιρα την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος «Το Βήμα» τα μέλη του αυτοαποκαλούμενου Επαναστατικού Συμβουλίου του “Ε.Λ.Α.” έθεσαν σε ψηφοφορία τη δολοφονία του Πέτρου Μπάμπαλη και με μία ψήφο διαφορά αποφασίστηκε η δολοφονία του. Επειδή όμως η απόφαση για τη δολοφονία του Μπάμπαλη δεν ήταν ομόφωνη,- χρησιμοποίησαν την νεο-εμφανιζόμενη τότε «Ομάδα: Ιούνης ’78». Αυτή η διαφωνία έφερε και την πρώτη απόσχιση μελών του “Ε.Λ.Α”, μεταξύ των οποίων του Χρήστου Τσουτσουβή, ο οποίος οργάνωσε την τρομοκρατική ομάδα «Αντικρατική Πάλη».

Την ευθύνη για την δολοφονία του Πέτρου Μπάμπαλη ανέλαβε επίσημα ο “Ε.Λ.Α” το 1985. Μετά τη σύλληψη των μελών της «17Ν», προέκυψε ότι πέντε μέλη του «Ε.Λ.Α.» οργάνωσαν τη δολοφονία του Μπάμπαλη, τον Ιανουάριο του 1979. Σύμφωνα με «Το Βήμα», «…υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μεταξύ των πέντε μελών του «Ε.Λ.Α.» που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία ήταν ο Χρήστος Τσουτσουβής και ακόμη ένα πρόσωπο, που δεν βρίσκεται εν ζωή, το όνομα του οποίου ουδέποτε έχει γνωστοποιηθεί, ωστόσο περιλαμβάνεται σε φάκελο της Στάζι, όπου αναφέρεται ως δράστης της δολοφονίας». Οι Τρομοκράτες απέδιδαν τις δολοφονίες των δύο Αξιωματικών της Αστυνομίας Πόλεων, ως “κάθαρση” καθώς θεωρούσαν πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Δικαιοσύνη τους τιμώρησε, ενώ απέδιδαν στις δολοφονίες “λαϊκή θέληση για κάθαρση”

____________________

* ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ-ΧΡΟΝΙΚΑ, Θεόδωρος Α.Π Διαμάντης