ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 08-12-2012, Ο Τηλέμαχος Τσιμιρίκας, έχασε τη ζωή του, για να βγάλει από τη φωτιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του

Ποιος είναι .. ήρωα; «Ο άνθρωπος μεταβάλλεται σε ήρωα όταν εκτελέσει μια ασυνήθιστη και αξιέπαινη πράξη»..

Ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 2012 στο χωριό Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου Καβάλας. Ο Γιώργος Τσιμιρίκας σπούδασε μαθηματικός και εργάζεται ως υπάλληλος της ΔΕΗ και η σύζυγος του Ειρήνη Αυγερινού καθηγήτρια Γαλλικών διδάσκει στο 5ο Λύκειο και στο 7ο Γυμνάσιο Καβάλας, γονείς πολύτεκνης οικογένειας με δέκα παιδία. Τα τέσσερα μεγαλύτερα σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, με τα έξι μικρότερα της οικογένειας, ζουν στην πόλη της Καβάλας και τα Σαββατοκύριακα συνήθιζαν να πηγαίνουν στο πατρικό του πατέρα, στον παππού και τη γιαγιά. Έτσι κι εκείνο το Σαββατοκύριακο, είχαν πάει το χωριό, φιλοξενούμενοι στην ξύλινη διώροφη μονοκατοικία των παππούδων τους.
Τα έξι παιδιά κοιμόντουσαν στον επάνω όροφο του σπιτιού και οι γονείς τους με το ηλικιωμένο ζευγάρι στον κάτω όροφο. Ως θερμαντικό σώμα είχαν μία ξυλόσομπα που έκαιγε στο ισόγειο. Μια σπίθα προκάλεσε πυρκαγιά, και το παλιό ξύλινο δίπατο σπίτι περίπου 04.45 το πρωί, τυλίχθηκε  στις φλόγες. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε παρακείμενα λόγω της παλαιότητάς τους και της ξύλινης κατασκευής τους.

Η συνδρομή των δυνάμενων της Π.Υ Ελευθερούπολης, ήταν άμεση

Την πυρκαγιά αντελήφθησαν πρώτοι το ηλικιωμένο ζευγάρι, με κουβάδες και λεκάνες με νερό επιχείρησαν να σβήσουν την εστία της φωτιάς . Επικράτησε αναστάτωση για να απομακρυνθούν όλοι  από το φλεγόμενο οίκημα. Μαζί με τους ηλικιωμένους βγήκαν από την πίσω πόρτα οι γονείς και τα τέσσερα παιδιά, ανάμεσα τους και ο 15άχρονος Τηλέμαχος, ενώ ο παππούς συνέχισε να ρίχνει νερό με το λάστιχο , και όλο το χωριό στο πόδι ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν και καλούσαν να σπεύσουν για βοήθεια στο σπίτι που καιγόταν.
Όταν συνειδητοποίησαν ότι τα δύο μικρότερα αδέλφια της πολυμελούς οικογένειας, ο 5άχρονος Ανδρέας και ο 7άχρονος Γεράσιμος, δεν είχαν βγει, ο πατέρας επιχείρησε να μπει ξανά στο σπίτι από την πίσω πόρτα, αλλά οι πυκνοί καπνοί τον εμπόδισαν. Ο 15άχρονος Τηλέμαχος, με την πιτζάμα και τις παντόφλες του, ξαναμπήκε τρέχοντας στο φλεγόμενο σπίτι που καιγόταν ολοσχερώς και ανέβηκε στον πάνω όροφο, για να απομακρύνει τα αδέλφια του. Ένα δοκάρι από τη σκεπή κατέρρευσε.
Οι Πυροσβέστες εντόπισαν νεκρό τον 15άχρονος και σε μικρή απόσταση τα δύο αδέλφια του. Τα τρία αδέλφια, τα οποία χάθηκαν μέσα στη φωτιά. Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς στα παρακείμενα η φωτιά κατασβέστηκε .

«Το μόνο παρήγορο ήταν πως έχασε αμέσως τις αισθήσεις του και έπεσε κάτω. Έτσι δεν κατάλαβε τίποτε από το ταξίδι προς τον ουρανό. Και είναι μακρύ αυτό το ταξίδι, γιατί είναι μεγάλη τιμή να γίνεσαι άγγελος», αναφέρεται στο θάνατο των τριών ανιψιών του, ο θείος τους, Αβραάμ Τσιμιρίκας, ιερέας στον ναό Τιμίου Προδρόμου στη Μεσορόπη.

Άριστος μαθητής, με γενικό βαθμό κοντά στο “20”, με προσφορά στον κοινωνικό του περίγυρο, αγαπούσε τη μουσική κι έπαιζε εξαιρετικά πιάνο και τα Αγγλικά που είχε έφεση στις γλώσσες.. Ο Τηλέμαχος Τσιμιρίκας, ήταν 15χρονων κι έχασε τη ζωή του ηρωικά στην προσπάθεια του να σώσει τα αδέλφια του.

Ένα χρόνο μετά, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον μικρό-γενναίο ήρωα, Τηλέμαχος Τσιμιρίκα. Κανείς σήμερα δε θυμάται το όνομά του, εκτός από τους γονείς και τα αδέλφια του..