Σάμος: “Απομακρύνετε τον κόσμο από το λιμάνι!”- Το τηλεφώνημα με εντολή εκκένωσης της παραλιακής πριν εκδηλωθεί τρουνάμι (video)

Το πρώτο τηλεφώνημα από την Αθήνα, για εκκένωση της παραλιακής οδού, αμέσως μετά την εκδήλωσης της σεισμικής ακολουθίας που έπληξε τη Σάμο

Σε κάποια γεγονότα, η διαχείριση και η προληπτικές ενέργειες – ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος – έχουν αποβεί σωτήριες για την προστασία της ακεραιότητας του πληθυσμού. Σε μια τέτοια περίπτωση – εκ του αποτελέσματος – ενδέχεται να εμπίπτει και διαχείριση ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά το φονικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο.

Η σεισμική ακολουθία έχει σταματήσει να δονεί τη Σάμο (30/10-13.51) . Το τηλέφωνο του Υποστρατήγου του ΠΣ Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου -Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, Γιάννη Σταμούλη, έχει εισερχόμενη κλήση με αναγνώριση της επαφής στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, και των δράσεων που θα αναλάβουν άμεσα τα επιχειρησιακά κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί- ακόμα δεν υπάρχει αναφορά για τους δύο νεκρούς μαθητές- ο αρμόδιος Υφυπουργός, ζήτησε από τον Αξιωματικό του ΠΣ να γίνει εκκένωση της παραλιακής οδού στο Βαθύ, παρά του ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ακανόνιστου κυματισμού.

Οι Πυροσβέστες βρέθηκαν άμεσα στον προβλήτα, με χρήση μεγαφωνικής και φωνές προς ενημέρωση όσων εκείνη την ώρα είχαν καταφύγει στο λιμάνι, προχώρησαν σε εκτροπή της κυκλοφορίας και σταδιακά διεκόπη. Όπως αναφέρουν πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr μόλις οι Πυροσβέστες έφτασαν στο τέλος του προβλήτα στο ύψος του Κεντρικού Λιμεναρχείου, τα πρώτα κύματα σάρωσαν την παραλιακή, παρασύροντας σταθμευμένα οχήματα και αντικείμενα, ενώ το νερό να πλημμύρισε καταστήματα και ισόγεια κτίσματα.