Ρόδος: Υπό παρακολούθηση, από τις Υπηρεσίες Αντικατασκοπείας- Ως Στρατολόγος ερευνάται ο Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου

Ο συντονισμός του πληροφοριακού δικτύου των Ελληνικών Υπηρεσιών Αντικατασκοπείας για τη δράση δικτύου της ΜΙΤ που επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί σε ευαίσθητα σημεία της ελληνικής συνοριακής επικράτειας, είχε αποτέλεσμα την εξουδετέρωσή του

Το κλιμάκιο αντικατασκοπείας της ΕΥΠ σε στενή συνεργασία τις Υπηρεσίες Αντικατασκοπίας του Στρατού και την Κρατική Ασφάλεια, προχώρησαν στην εξουδετέρωση κλιμακίου της ΜΙΤ που είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει δίκτυο παρακολούθησης εντός ελληνικής επικράτειας, σε βάρος της Ελλάδος. Όπως προέκυψε κατά την έρευνα, δύο Έλληνες Μουσουλμάνοι με καταγωγή από τη Θράκη, προωθούσαν στην Τουρκία βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό στο οποίο είχαν καταγράψει τις κινήσεις πλοίων του Στόλου και στρατιωτικές δραστηριότητες σε ευαίσθητα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ασφαλείς πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr, η ύποπτη δραστηριοποίηση του 35χρονου N.M Έλληνα τουρκικής καταγωγής από την Κομοτηνή, καθώς επίσης το “ενδιαφέρον” που επιδείκνυε για στρατιωτικούς οι οποίοι επιβιβάζοντας στο επιβατικό πλοίο στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας, τον έθεσαν υπό έρευνα του κλιμακίου αντικατασκοπείας της ΕΥΠ. Από τον περασμένο Αύγουστο, με παραπλανητικές κινήσεις για τρεις μήνες, τον “άφηναν” να φωτογραφίζει και να προωθεί υλικό, μέσω του 52χρονου M.S Γραμματέα του Προξενείου στην Ρόδο,  στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην απολογία του ο 35χρόνος N.M Έλληνα τουρκικής καταγωγής από την Κομοτηνή, ο Γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου τον είχε προσεγγίσει το καλοκαίρι, και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για τις αλλαγές στην φρουρά στο φυλάκιο του Καστελορίζου, τα διακριτικά στα ελληνικά πολεμικά πλοία και να τα αποτυπώνει σε βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό στο κινητό του. Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται στις Ελληνικές Αρχές προχώρησε στις υποδείξεις του Γραμματέα του Τούρκικου Προξενείου, «Δεν έκανα τίποτα για τα χρήματα. Μόνο ένα καλό κινητό πήρα για να βγάζω λεπτομερείς φωτογραφίες. Ό,τι έκανα το έκανα για τη «μητέρα πατρίδα» την Τουρκία.», φέρεται να αναφέρει μεταξύ άλλων στην απολογία του ο N.M.

Από την έρευνα των Υπηρεσιών της Ελληνικής πλευράς, ως στρατολόγος του μάγειρα και ενδεχομένως και άλλων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο που επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί στη Ρόδο, εξετάζεται ο 52χρονος M.S. Γραμματέας του Τούρκικου Προξενείου στο νησί. Γεννημένος στη Σώστη Ροδόπης, απόφοιτος του Μαθηματικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διαμένει μόνιμα στη Ρόδο καθώς είχε ορισθεί σε θέση προξενικού υπαλλήλου. Ο ίδιος προωθούσε αναρτήσεις και προπαγάνδιζε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», με δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων. Για τις Ελληνικές Υπηρεσίες αντικατασκοπείας, ήταν υπό επιτήρηση, ενώ εξετάζεται εμπλοκή με το ρόλο του από τις Ελληνικές υπηρεσίες και κατά το παρελθόν.

Η εξέταση στα ηλεκτρονικά μέσα που είχαν στην κατοχή τους και η κατάσχεση των πειστηρίων στις κατ’ οίκον έρευνες, για τους δύο άνδρες που τελούν υπό καθεστώς έρευνας για τις Ελληνικές Υπηρεσίες Αντικατασκοπείας, συνεχίζεται . O M.S Γραμματέας του Προξενείου, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή (18/12), ενώ ο Ν.Μ μάγειρας- συνεργός του, ομολόγησε την κατασκοπευτική τους δράση και παρέμενε στο πλοίο.