Ρόδος: Ολονυχτία με τις φλόγες- Τρία πύρινα μέτωπα, εκκενώθηκαν οικισμοί

Η δασική φωτιά στο νησί της Ρόδου είναι καταστροφική με την πυρκαγιά, παρά τις πολύωρες προσπάθειες στη διάρκεια της ημέρας, να μαίνεται στις Μαριτσες και στην ευρύτερη περιοχή Ψίνθου

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας με ρίψεις νερού από αέρος στην περιοχή που κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με εθελοντές και πληρώματα του Πυροσβεστικού Σώματος απ όλη τη. Ελλαδα να επιχειρούνστο έργο κατάσβεσής της. Ενω από τον Πειραιά πλοίο με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς μετακινείται στο νησί της Ρόδου.

Τρία είμαι τα πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Ενώ με νέο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους σε Καλυθιες και Μαριτσες του νησιού (01/08-23.30) τους έθετε σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο επέκτασης του μετώπου της φωτιάς.

Εκκενώσεις οικισμών

Αργά το απόγευμα της Κυριακής (01/08) διατάχθηκε η εκκένωση του χωριού Ψίνθος και του στρατοπέδου στον Καλαμώνα ενώ ακολούθησε η εντολή εκκένωσης για τις Μαριτσες και τη Δαματρια, ενώ τεράστια ειναι η καταστροφή στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

«Δύσκολες ώρες για την Ρόδο. Η μάχη σε τρία πύρινα μέτωπα συνεχίζεται με όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εκατοντάδες εθελοντές πολίτες, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω.

Από τον Πειραιά έφυγε ήδη πλοίο με ενισχύσεις της Πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς. Σταδιακά αποκαθίσταται και η ηλεκτροδότηση του νησιού, με προτεραιότητα στις κρίσιμες υποδομές. Ζητούμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», έγραψε σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς και  του νερού από αέρος για την κατάσβεση των εστιών, σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης. Με ανακοίνωση του, της ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου και της Χάλκης, από το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία.

H πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή από άγνωστη μεχρι στιγμής αιτία το μεσημέρι της Κυριακής (01/08) στη δυτική Ρόδο, μεταξύ των κοινοτήτων Σορωνής και Θολού στην περιοχή της Παντάνασσας.

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς μετεβησαν σε επιχειρησιακή ανταπόκριση 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα καναντέρ και το ρωσικό Beriev-200. Συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των ΟΤΑ. Με τη δύση του ηλίου τα εναέρια μέσα αποχώρησαν και παρέμειναν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις.

Το νησί της Ρόδου βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και σήμερα (02/08) σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (01/08), «Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού. Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», τόνισε εμφατικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται, στο Αγρίνιο, το Σουφλί και τα Φάρσαλα