Ρέθυμνο: Ακραίας βίας επεισόδιο σε ΕΠΑΛ- Ξυλοκόπησαν Αλβανό μαθητή ο οποίος τους είχε επιτεθεί και καθηγητή που παρενέβη για να σταματήσει τον καβγά

Οι εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε μαθητή του ΕΠΑΛ και ξυλοκόπησαν καθηγητή ο οποίος παρενέβη για να τους χωρίσει

Στο προαύλιο των συνεργαζόμενων Σχολείων- 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Ρεθύμνου – τουλάχιστον επτά άτομα μαθητές και εξωσχολικοί – μαθητές δύο άλλων Σχολείων της πόλης (24/11) ήρθαν σε διαπληκτισμό κι ενεπλάκησαν σε ξυλοδαρμό Αλβανού μαθητή μέσα στο προαύλιο, με τους μαθητές αυτόπτες μάρτυρες να καταγραφούν με τα κινητά τηλέφωνα τους το επεισόδιο βίας.

Καθηγητής, ο οποίος αντιλήφθηκε το επεισόδιο βίας δέχθηκε χτυπήματα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Οι δράστες μαθητές ταυτοποιήθηκαν και αποβλήθηκαν από τα Σχολικά περιβάλλοντα της πόλης, ενώ η τοπική κοινωνία παραμένει ανάστατη απο το επεισόδιο ακραίας βίας μέσα στο Σχολικό Συγκρότημα.

Το επεισόδιο βίας, ήταν ακολουθία επεισοδίου, που είχε σημειωθεί πριν δύο εβδομάδες οταν ο Αλβανός μαθητής σε επεισόδιο με τους επτά συμμαθητές και εξωσχολικούς μαθητές, επιτέθηκε και ξυλοκόπησε συμμαθητή του ενώ βρισκόταν με την παρέα του.

Την Παρασκευή (25/11), το 1ο ΕΠΑΛ έμεινε κλειστό και σε έκτακτη συνέλευση του Συλλόγου διδασκόντων και της διεύθυνσης, κλήθηκαν σε απολογία οι δυο μαθητές, που συμμετείχαν στο σοβαρό επεισόδιο και οι γονείς τους. Ενω, ενημερώθηκαν τα δύο σχολεία, το Περιφερειακό Λύκειο Περάματος, από τα οποία προέρχονταν οι τέσσερις εξωσχολικοί -μαθητές – που επίσης συμμετείχαν στην επίθεση.

Οι επτά μαθητές αποβλήθηκαν από τα Σχολεία στα οποία φοιτούν. Σύμφωνα με την απόφαση,  στους τρείς μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ η αποβολή είναι για δύο μήνες και ανάλογη ποινή επιβλήθηκε και στους τέσσερις μαθητές του ΓΕΛ Περάματος.  Ωστόσο η πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του επαγγελματικού λυκείου, ήταν η αλλαγή του Σχολικού περιβάλλοντος για τους τρεις μαθητές, απόφαση, όμως που πρέπει να επικυρωθεί από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την περιφερειακή Διοίκηση Δευτεροβάθμιας της Κρήτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ, αναφέρεται, «.. Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε είδους βία, τόσο λεκτική ή ψυχολογική, όσο και σωματική, αλλά και σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Τα παραπάνω φαινόμενα δεν αρμόζουν στο σχολικό χώρο και καταδικάζονται απερίφραστα.

Για την αποφυγή κλιμάκωσης των επεισοδίων που απευχόμαστε αλλά δυστυχώς φοβόμαστε, ο Σύλλογος έχει λάβει μία σειρά από παιδαγωγικά μέτρα και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στους αρμόδιους φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατός παιδαγωγικός και νομικός τρόπος, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η ηρεμία και η ισότητα στο σχολικό περιβάλλον. Ας ελπίσουμε το θλιβερό αυτό συμβάν, που ευτυχώς δεν είχε χειρότερη κατάληξη, να γίνει η αφορμή να συζητήσουμε εκ νέου προβλήματα που νομίζαμε θαμμένα και τελευταίως αναζωπυρώνονται σε όλα τα σχολεία μας και όχι μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.

Ο μεγάλος όγκος του σχολείου μας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού φύλαξης (μία φύλακας για 700 μαθητές και δύο κύριες εισόδους), δυσχεραίνει την επίβλεψη και καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να γνωρίζουν όλους τους μαθητές γιατί προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες, είναι εύκολο να παρεισφρέουν εξωσχολικοί, ιδιαίτερα στο χώρο του κυλικείου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίλυση του κτιριακού θέματος των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού θα οδηγούσε σε μια αποσυμφόρηση του σχολείου, κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι εφικτό τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, πρέπει όμως να λυθεί άμεσα.

Εμείς, ως καθηγητές του σχολείου δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλεί τα παιδιά μας, ούτε και να προωθεί διχαστικές ιδεολογίες στον χώρο του σχολείου. Χρειαζόμαστε όμως και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου όλοι μαζί να καταδικάσουμε απερίφραστα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβληματικές νοοτροπίες που ταλαιπωρούν αυτόν τον τόπο και τραυματίζουν την συνοχή της κοινωνίας μας. Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εκτός από την βία και τον χωρισμό σε στρατόπεδα».