Πύλος: Λαθρομετανάστες ναυάγησαν επιβαίνοντες σε δουλεμπορικό σκάφος που διέσχιζε τη Μεσόγειο

Στη δουλεμπορική βάρκα επέβαιναν στοιβαγμένοι εκατοντάδες λαθρομετανάστες οι οποίοι επιβιβάστηκαν στη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και βούλιαξε κοντά στην Πύλο

Οι περίπου 750 λαθρομετανάστες ξεκίνησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία . Η βάρκα βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου (14/06) ενώ μέχρι έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί, ενώ 104 διασωθέντες έχουν περισυλλεγεί, ενώ έχουν αναφερθεί 550 αγνοούμενοι.

Το ελληνικό Λιμενικό είχε ενημερωθεί απο το μεσημέρι της Τρίτης (13/06) για την πλεύση της βάρκας με τους λαθρομετανάστες από το ιταλικό Λιμενικό και την Frontex καθώς επίσης από το Alarmphone.

Με ανάρτησή της, η Ναουάλ Σουφί η οποία δηλώνει “ακτιβιστρια”, ανέφερε οτι ύστερα από επικοινωνία της με τους λαθρομετανάστες από το δουλεμπορικό, πριν καταλήξει στον βυθό της θάλασσας, σε διεθνή ύδατα.

«Στις 13 Ιουνίου 2023, τα ξημερώματα, επικοινώνησαν μαζί μου μετανάστες που επέβαιναν σε μια βάρκα φορτωμένη με 750 άτομα και μου είπαν για τη δύσκολη κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, τα νερά είχαν τελειώσει, ο οδηγός του σκάφους τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και στο πλοίο υπήρχαν επίσης έξι νεκροί. Οι μετανάστες δεν ήξεραν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στην άμεση τοποθεσία του τηλεφώνου, μπόρεσα να βρω την ακριβή τοποθεσία τους και ειδοποίησα τις αρμόδιες αρχές.«

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι σκάφος “αλληλέγγυων” προσέγγισε στο δουλεμπορικό προκειμένου να δώσει μπουκάλια νερό στους λαθρομετανάστες. »Ωστόσο, η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν ένα πλοίο πλησίασε το σκάφος, το έδεσε με σχοινιά σε δύο σημεία του σκάφους και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες ένιωσαν μεγάλο κίνδυνο, καθώς φοβήθηκαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σκάφος και ότι οι μάχες επί αυτού για να πάρουν νερό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυάγιο. Εξαιτίας αυτού, απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το σημείο του σκάφους για να αποφύγουν ένα τυχόν ναυάγιο.«.

»Αυτή είναι η τελευταία ακριβής θέση που στάλθηκε από το τηλέφωνο Turaya και κοινοποιήθηκε στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία- Θέση 15.10, ώρα Ελλάδας. Lat N 036 Deg 008’059.660″ Lon E 021 Deg 002’009.749

Όλο το απόγευμα και μέχρι τις 23.00 δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους για πολλές ώρες και ότι σίγουρα θα έφτανε βοήθεια. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πανικού στο πλοίο.» σημειώνει στην ίδια ανάρτηση η “αλληλέγγυα ακτιβιστρια”.

Στο σημείο μετέβη το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού (Π.Π.Λ.Σ.) με τους λαθρομετανάστες να δηλώνουν άρνηση συνδρομής σε βοήθεια  καθώς έκριναν ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο “επιλεκτικά αλληλέγγυος” ως υποστηρικτής των λαθρομεταναστών, Ιάσωνας Αποστολόπουλος, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα προκλητικός σε βάρος των Ελλήνων λιμενικών, αναφέρει για το ναυάγιο των λαθρομεταναστών, «Εδώ και 2 χρόνια, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τα ελληνικά pushback παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές,προσπαθώντας να φτάσουν απευθείας στην Ιταλία.

Προσπαθούν να διασχίσουν την μισή Μεσόγειο αόρατοι, απαρατήρητοι από το ελληνικό λιμενικό, το οποίο αν τους εντοπίσει, θα τους ξυλοκοπήσει, ληστέψει, βασανίσει και εγκαταλείψει στα τουρκικά ύδατα μέσα σε πλωτές σκηνές. Αν τελικά πνιγούν στην προσπάθεια τους, θα φταίνε αυτοί που ναυάγησαν. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο χυδαίο και κτηνώδες.» Ενώ καλεί σε συγκέντρωση (15/06& 19.00) και πορεία στα Προπύλαια.