«Πτυχιούχοι αστυνομικοί, για ακόμα μια φορά χαμένοι»

Με αφορμή τα Ειδικά Μισθολόγια, ο ένστολος συνδικαλιστής και Πτυχιούχος, στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, παραθέτει την άποψή του, και αναδεικνύει τις «τέσσερις κατηγορίες μισθοδοτούμενων Στρατιωτικών- Αστυνομικών»

Σε κείμενο που υπογράφει ο Γιώργος Τσαπάρας*, αναφέρει, «Με την ψήφιση του νόμου 4472/2017, που αφορούσε την μισθολογική κατάταξη Στρατιωτικών – Αστυνομικών (Ειδικά Μισθολόγια), διαμορφώθηκαν τέσσερις κατηγορίες μισθοδοτούμενων. Σύμφωνα με το άρθρο 124 του ανωτέρω νόμου η βασική διάκριση αφορούσε την προέλευση των στελεχών από την φοίτηση σε παραγωγικές σχολές ή μη. Συγκεκριμένα η τοποθέτηση ενός στελέχους στην κατηγορία Ά ή ΄Β , παραγωγικής σχολής αμφότεροι, έχει να κάνει με το επίπεδο σπουδών των δυο παραγωγικών σχολών. Άρα για να ενταχθεί κάποιος στην Ά κατηγορία θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο 4ετούς φοίτησης, ισοδύναμο με πτυχίο ΑΕΙ, όπως λογίζεται η Σχολή Αξιωματικών. Άρα κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί, το επίπεδο σπουδών, κατ ’αναλογία και με το υπόλοιπο δημόσιο ( κατηγορίες Π.Ε.,Τ.Ε.,Δ.Ε.,Υ.Ε.).

Κανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει, ότι ένα στέλεχος το οποίο διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο, σίγουρα έχει καταβάλει παραπάνω προσπάθεια, έχει αποκτήσει περισσότερες ικανότητες, έχει πιο αναλυτικό πνεύμα, μπορεί να επιλύει ευκολότερα προβλήματα, να αποδίδει καλύτερα κτλ. Δηλαδή, το στέλεχος με την κτήση ενός πτυχίου αποκτάει μια υπεραξία, η οποία αποδίδεται, με την αύξηση της αποδοτικότητά του την υπηρεσία στην οποία υπηρετεί και κατ’ επέκταση σε όλο το Σώμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα άλλα στελέχη δεν είναι αποδοτικά εάν το επιθυμούν. Κατά συνθήκη όμως ο πτυχιούχος αποδεικνύει ότι κατέχει την γνώση. Γι’αυτό και το κράτος (δημόσιο) το αναγνωρίζει και τον κατατάσσει σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο συνήθως, επειδή περιμένει από αυτόν και μεγαλύτερη απόδοση.

Τόσο στον Νόμο 4472/2017 όμως όσο και στο Π.Δ. με το νέο Βαθμολόγιο του Αστυνομικού προσωπικού δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επιβράβευση των πτυχιούχων Αστυνομικών ειδικά των κάτω της κατηγορίας Α’(Β,Γ,Δ) .

Συντελείται λοιπόν μια αδικία απέναντι σε αυτό το προσωπικό που με προσωπικό αγώνα προσπαθεί, επιμορφώνεται, με δικά του έξοδα, χωρίς να επιβαρύνει την υπηρεσία η οποία όμως λαμβάνει την υπεραξία της αυξημένης απόδοσης.

Κατά την κατάρτιση και την συζήτηση, από την ΠΟΑΣΥ, του νέου βαθμολογίου του Αστυνομικού προσωπικού είχε τεθεί το ζήτημα αποκατάστασης-επιβράβευσης των Πτυχιούχων Αστυνομικών (Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι) και είχε γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία ( όπως φαίνεται και στην υπ΄αριθ. 200/2/185-α από 12/6/20 ανακοίνωση), η πρόταση και ειχε διαμορφωθεί ως εξής:

«..βασικές καινοτομίες πέρα από την απονομή, τόσο στην ενεργεία όσο και στη σύνταξη, επιπλέον βαθμών και την αναπροσαρμογή των ισχυόντων χρονικών ορίων, συνιστά, επίσης, η επιτάχυνση τους βαθμολογικής προαγωγής, κατά ένα (1) έτος, μόνο μία φορά, όλων των αστυνομικών που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, οποτεδήποτε αυτοί επιθυμούν, εφόσον το πτυχίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και η μοριοδότηση των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στο ΤΕΜΑ….»(ΚΕΦΑΛΑΣ ΕΥΑΓ.)

Για το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό που είδε τον μισθό του να μειώνεται με τον νόμο 4472, αυτό εάν υιοθετούνταν από την πολιτεία θα ήταν θετικό και θα αντιστάθμιζε με αντικειμενικά κριτήρια την ανωτέρω αδικία που υφίσταται το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε όλοι μετά την δημοσίευση του Π.Δ., για το νέο βαθμολόγιο, ότι δεν υπήρχε πουθενά πρόβλεψη για άλλη μια φορά. Οπότε οι πτυχιούχοι βγήκαν πάλι χαμένοι.

Έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από συναδέλφους Πτυχιούχους, άξιους επαγγελματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι η πολιτεία τους (μας) αδικεί.

Το επιχείρημα από κάποιους, ότι είχαν «θέμα» οι Αξιωματικοί και για αυτό δεν «πέρασε» δεν έχει έρεισμα, διότι οι Αξιωματικοί ανήκουν στην κατηγορία Α’, που ισοδυναμεί με Π.Ε. οπότε δεν τους αφορά, γιατί αυτοί βρίσκονται εξ αρχής στην ανώτερη μισθολογική κατηγορία.

ΠΡΟΤΑΣΗ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ- Αφορά όσους βρίσκονται στις κατηγορίες Β-Γ-Δ)

1.Με την κτήση πτυχίου Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι.(4ετους φοιτήσεως) το στέλεχος να μεταπηδάει κατηγορία (α. Από ‘Β να μεταβαίνει στην Α’, β. Από ΄Γ να μεταβαίνει ι στην ‘Β’, γ. Από Δ να μεταβαίνει στην ‘Γ’) με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση του πτυχίου του άλλη φορά .

2. η επιτάχυνση βαθμολογικής προαγωγής, κατά ένα (1) έτος, μόνο μία φορά, όλων των αστυνομικών που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, οποτεδήποτε αυτοί επιθυμούν, εφόσον το πτυχίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και η μοριοδότηση των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στο ΤΕΜΑ.

3.Αύξηση ενός μισθολογικού κλιμακίου με την κατάθεση του πτυχίου (με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση του πτυχίου του άλλη φορά)

Θεωρώ ότι η πολιτική Ηγεσία, ειδικά η σημερινή, θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά διότι είναι ένα δίκαιο και αντικειμενικό αίτημα και δεν αφορά μεγάλο αριθμό Αστυνομικών. Επίσης θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς νέους Αστυνομικούς προκειμένου να επιμορφωθούν, αυξάνοντας το κύρος και το μορφωτικό επίπεδο του αστυνομικού Σώματος».

_____________________________

* Ο Γεώργιος ΤΣΑΠΑΡΑΣ είναι, Ταμία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά και Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.