Ψυχιατρικός ασθενής στον “Ερυθρό Σταύρο” έκλεισε τη συσκευή οξυγόνου διασωληνωμένου ασθενούς με κορονοϊό, γιατί τον ενοχλούσε

Έρευνα αποκάλυψε δολιοφθορά με συνέπεια το θάνατο ασθενούς διασωληνωμένο με κορονοϊό, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ύστερα από την διαπίστωση ότι ο αναπνευστήρας του ήταν εκτός λειτουργίας

Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται ο θάνατος 76χρονου ασθενούς με δράστη 58χρονο Αλβανό ασθενή με ψυχιατρικό ιστορικό, επίσης νοσηλευόμενο με κορωνοϊό στον ίδιο θάλαμο ο οποίος έβγαλε τον αναπνευστήρα από την παροχή ρεύματος τους διασωληνωμένου ασθενούς, καθώς όπως υποστήριζε τον ενοχλούσε ο θόρυβος.

Η αναγγελία ηχητικής ένδειξης μηχανικής υποστήριξης ασθενούς σε διασωλήνωση, προκάλεσε κινητοποίηση της γιατρού εφημερίας, η οποία κατά την είσοδό της (07/04-23.00) στον 235 θάλαμο της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, διέκρινε ότι το μόνιτορ στο οποίο ήταν συνδεδεμένος ο 76χρονος ασθενής ήταν αναποδογυρισμένο και εμφάνιζε ισοηλεκτρική γραμμή, ένδειξη μη καρδιακού παλμού, καθώς και ο σωλήνας παροχής οξυγόνου είχε μετακινηθεί από το διασωληνωμένο ασθενή. Προχώρησε σε διαδικασία ανάνηψη χωρίς ανταπόκριση από τον 76χρονο ασθενή, για τον οποίο δηλώθηκε  ο θάνατος (08/04-00.12).

Σύμφωνα με το ιστορικό του, ο 76χρονος ασθενής νοσηλευόταν με επιπλοκές του κορονοϊού παρέμενε διασωληνωμένος- εκτός ΜΕΘ- στον 235 θάλαμο της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, καθώς η υγεία του παρουσίαζε βελτίωση. Στον ίδιο θάλαμο καθώς ήταν θετικός στον κορονοϊό, νοσηλευόταν και ο 58χρονος Αλβανός ασθενής M.S, αν και ήταν διαγνωσμένο ψυχιατρικό περιστατικό, λόγω της αδυναμίας του Νοσοκομείου να καλύψει τις αυξημένες νοσηλείες. Από το ποινικό μητρώο του 58χρονου Αλβανού, προέκυψε ότι το το 2006 είχε κατηγορηθεί για απειλή, εξύβριση και σωματικές βλάβες σε συμπολοκή, ενώ το 2019 είχε κατηγορηθεί για πράξεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Διοικητής της Ά ΥΠΕ Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος προσωπικά επικοινώνησε με την Ασφάλεια, καθώς όπως έλαβε γνώση, το προσωπικό του Ερυθρού Σταύρου διαπίστωσε ότι η συσκευή μηχανικής υποστήριξης ήταν εκτός παροχής ρευματοδότησης και είχε μετακινηθεί η παροχή οξυγόνου. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς στην κλινική η είσοδος στο θάλαμο ήταν περιορισμένη αυστηρά στο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ο 76χρονος, βρισκόταν σε καταστολή, και δεν ήταν σε θέση να αφαιρέσει αυτοβούλως τη συσκευή παροχής οξυγόνου.

Όπως προέκυψε κατά την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ο 58χρονος Αλβανός ασθενής M.S, εξέφραζε παράπονα ότι ενοχλείται από το θόρυβο της ιατρικής συσκευής, ενώ αποτυπώματά του ιχνηλάτησε το κλιμάκιο της ΔΕΕ στο καλώδιο και στο μηχάνημα που παρείχε οξυγόνωση στον 76χρονο διασωληνωμένο ασθενή καταδεικνύοντάς τον ως δράστη της ανθρωποκτονίας. Ο 58χρονος Αλβανός M.S με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας συνελήφθη, ωστόσο , λόγω νοσηλείας του θα παραμείνει φρουρούμενος στο Νοσοκομείο ενώ οι Δικαστές θα αποφανθούν για την ποινική του μεταχείριση .