Πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηριου για τρομοκρατική δράση από αλλοδαπό στην αλλοδαπη ως μέλος του ISIS

Έναρξη της δικής του Τζιχαντιστή εκπαιδευτή ISIS για τρομοκρατική δράση. Έκτακτα μέτρα στο Εφετείο Αθηνών από ΕΚΑΜ, ΔΑΕΕΒ και παρουσία ΕΥΠ

Ένοχος για ένταξη σε τρομοκρατικη οργάνωση (ISIS) και Ένοχος για βαριά σκοπούμενη βλάβη (ακρωτηριασμός) αποφάσισετο Εφετείο (04/09) για το Τζιχαντισηο ποιος είχε συλληφθεί από το ελληνικό κλιμάκιο της ΔΑΕΕΒ και ΕΥΠ.

Αρχικά η Εισαγγελική πρόταση ανέφερε καταδίκη 10 έτη για την λρβτη κατηγορια και 6 έτη για τη δεύτερη με τη  απόφαση της Εδρας -9 έτη κάθειρξης και 5 έτη καθειρξης αντίστοιχα με συμψηφισμό στα 12ετη κάθειρξης .

Πρόκειται για αποφαση σταθμό της Ελληνξης Δικαιοσύνης που συγκέντρωσε στο ακροατήριο πλήρους νομικού κόσμου . ΠΠρόκειται για την πρώτη απόφαση Ελληνικού Δικαστηριου για τρομοκρατική δράση από αλλοδαπό στην αλλοδαπη με ειδικό ενδιαφέρον για την ΔΑΕΕΒ και την ΕΥΠ.

Κατά την έναρξη της δικής ο κατηγορούμενος Alghanam ή Alenazy ή Mohamad ή Mohamed του Ahmad ή Saad (αλσ) δήλωσε γεννημένος στο Κουβέιτ ενώ ο συνήγορος του δικηγόρος Αθηνών Ιωαννης Γλύκας, παραιτηθηκε και ορίστηκε νέα δικηγορος απο την Έδρα.

Μεταξύ των πρώτων μαρτύρων κλητεύτηκε ο Διοικητής του τμήματος διαχείρισης διεθνούς τρομοκρατιας, ο οποίος ανέφερε ότι η Υπηρεσία του έλαβε τη  πληροφορια από Αστυνομικους της ΔΑΕΕΒ που ήταν στο ΚΥΤ της Κω οι οποίοι ενημερώθηκα από πηγή τα στοιχεία της οποίας δεν αναφέρονται.

Στη ακροαματική διαδικασία κλητεύτηκε επίσης αναλυτής για βιντεοληπτικό υλικό το οποίο προβλήθηκε και στο οποίο εμφανίζει τον Μοχάμεντ σε δράση ενώ ακρωτηρίαζε το χέρι ενός κρατούμενου από το καθεστώς.  Η συνήγορος του υποστήριξε: “…ένα φτωχό παιδι από το Κουβέιτ είναι! .. δεν υφίσταται δόλος από τους μαχητές του ICIS γιατί έχουν μεγαλώσει μέσα στην φτώχεια και την ανισότητα! ”

Μοχάμεντ: “Δεν είμαι δολοφόνος. Πολεμαω τους Απιστους.”

Αυτη η τοποθετηση της υπαρασπιστικης γραμμης προκάλεσε ιδεολογική συζήτηση μεταξυ καταρτισμενου Αξιωματικου της ΔΑΕΕΒ και δικηγόρωνμε αναφορά σε Θρησκευτικό φανατισμό, με την εμπεριστατωμένη ανάλυση του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ να προκαλεί θετική προς το εκπαιδευτικό του πεδίο εντύπωση στο ακροατήριο.

Μοχαμεντ: “Είμαστε περηφανοι που επιβάλουμε τους όρους του Θεου. Μας αρκεί η ευλογία του Μωάμεθ.”

Στη  έκθεση συγκριτικής εξέτασης οπτικοακουστικου υλικου από πραγματωγνομωνα σημειώνεται οτι “Εντοπίζονται ομοιότητες στα βιομετρικά χαρακτηριστικά. Ταυτιση κατά 85%”

Στην κατάθεσή του αξιωματικός της Europol σημείωσε οτι “Ο εν λογω, θεωρείται από την υπηρεσία μας, ως δράστης 16 απκεφαλισμων! ” με την μαρτυριατου να προκαλεί ένταση στην αίθουσα.

Στη  απολογία του ο κατηγορούμενος μεταξύ άλλων  ανέφερε “Ήμουν φοιτητής σε οικονομικό πανεπιστημιο. Δεν είχα αρκετά έσοδα στην οικογένεια μου. Μου έκαναν πλυση εγκεφάλου από τον ΙΣΙΣ μέσα στο πανεπιστημιο. Τα παρατησα και πηγα στη Συρία. Μας έκαναν μαθήματα θρησκευτικών για το Ισλάμ” (..) “Εκπαιδευτηκαμε στα όπλα κτλ χρήση όπλων, μαχαιριων” (..) “…Ημουν στο Χαλεπι στις μάχες. Ήμουν στην βάση του ISIS, υπευθυνος για το Τζαμι και πληρωνομουν (..) Στην αρχή δεν ήξερα ότι ο ISIS σκότωνε κόσμο” (..) “Μου έταξαν σπίτι, αμάξι και αξιώματα και με κορόιδεψαν και ότι θα είχαμε εξασφαλισμένο τον Παράδεισο!” (..) “Στο βίντεο απλά εκτελέστηκε μια ποινη Δικαστηρίου για έναν κλεφτη να του κόψουμε το χέρι! ” ανέφερε ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Σε ερώτηση της Εδρας για την αποτύπωση του στο βιντεοληπτικό υλικό ο κατηγορούμενος δήλωσε “Στο βίντεο εγώ απλά διαβάζω την απόφαση του Δικαστηρίου άλλος του έκοψε το χέρι ”

Πρόεδρος:”Το βίντεο σας δείχνει να είστε εσείς στον ακρωτηριασμό”

Μοχάμεντ: “Δεν θυμάμαι”

Η πρόταση Εισαγγελέως ηταν να κηρυχθεί ένοχος για υο σύνολο του κατηγορητηρίου. Οπως επισήμανε “Ευσυνείδητη και εκουσια η ένταξη του στην τρομοκρατική οργάνωση. Στο βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος. Ήταν παρον στην εκτέλεση. ”

Στην αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης, “Υποστηρίζουμε ότι δεν αποδυκνειεται δόλος. Ο πελατης μου για τον ακρωτηριασμό νόμιζε ότι εκτελούσε ποινη Δικαστηρίου. Για την ένταξη σε οργανωση, δεν γνωριζε ότι ήταν τρομοκρατική οργανωση”.

Το Δικαστήριο διέκοψε για την απόφαση (04/08-12.35).

Στα παραλειπόμενα της Δικής δύο δημοσιογράφοι του vice από το ακροατήριο υποβλήθηκαν όταν επιχείρησαν παρέμβαση με λεκτική εκφορά κατά την εξέλιξη της ακροαματικης διαδικασίας .

* Νάντια Αλεξίου, Nantiareport.gr