Πρόταση αιγίδας του ΥπΠΡΟΠΟ στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης

Συνάντηση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη, με εκπρόσωπο της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής και μέλος του Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ.

Με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη, συναντήθηκαν την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, ο πρόεδρος της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΛΟΑΔ Αστυνομικών, Υπαστυνόμος Α’ Λώλης Μιχαήλ και το μέλος του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με το συνδυασμό της Ρένας Δούρου, Σκούφας Βαγγέλης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

Έκδοση νέας εγκύκλιου διαταγής από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την πλήρη και σαφή εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με παράλληλη ενίσχυση σε πόρους και μέσα των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ιδίως σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Εισαγωγή στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας αυτοτελών μαθημάτων στο γνωστικό αντικείμενο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των Αστυνομικών στα τόσο ευαίσθητα αλλά και σημαντικά αυτά θέματα του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Εφαρμογή του εξαιρετικά αποτελεσματικού μέτρου της Διαπολιτισμικής Αστυνόμευσης με την πρόσληψη ως Αστυνομικών άτομα που προέρχονται από τις ευάλωτες στο ρατσισμό κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι και θα συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ευάλωτες ομάδες με σκοπό την πλήρη καταγραφή του σκοτεινού αριθμού ρατσιστικών εγκλημάτων.

Επίσης η κα Υπουργός ενημερώθηκε για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Δράσης Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και για την ανάληψη της διοργάνωσης από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου ΛΟΑΔ Αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη το 2020, το οποίο προτάθηκε να γίνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος η κα Υπουργός και σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου, μας ενημέρωσε ότι το πόρισμα της ΕΔΕ βρίσκεται πλέον στα Πειθαρχικά Συμβούλια, κατόπιν σχετικής εγκρίσεώς του από το Συνήγορο του Πολίτη.