Προτασεις για καταργηση της ΔΕΛΤΑ- Σενάρια για την υπηρεσιακή πορεία της ομάδας και των στελεχών της.

Καταγγελίες και περιστατικά ακραίας Αστυνομικής βίας, προσδιορίζονται σε στελέχη της ομάδας ΔΕΛΤΑ, με τις προοπτικές για το μέλλον της συγκεκριμένης ομάδας, να κρίνεται .. αβέβαιο.
Προτάσεις για την υπηρεσιακή πορεία της ομάδας ΔΕΛΤΑ εξετάζει η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, με εισηγήσεις της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, με αφορμή περιστατικά ακραίας Αστυνομικής βίας τα οπόια καταγγέλονται με προσδιορισμό στα στελέχη της ομάδας. Σύμφωνα με Αστυνομικές εκτιμήσεις, σε μια απόπειρα ερμηνείας των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Σώματος, οι προοπτικές για την υπηρεσιακή πορεία της ομάδας και των στελεχών της, αναπτύσσσονται σε τρία σενάρια.

Μεταξύ των προτάσεων οι οποίες εξετάζονται, για το υπηρεσιακό μέλλον την ομάδες ΔΕΛΤΑ είναι η κατάργησή της, και το προσωπικό της να εννοποιηθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ , όπου και υπάγεται διοικητικά στην Άμεση Δράση και στην ομάδα ΔΙΑΣ. Ωστόσο όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη πρόταση, συγκεντρώνει και τις μικρότερες πιθανότητες.

Ένα δέυτερο σενάριο το οποίο εξετάζεται, είναι να διατηρηθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ, στο λειτουργικό πλαίσιο της Άμεσης Δράσης, ωστόσο οι δράσεις και η φιλοσοφία της ομάδας, να περιοριστεί στο πεδίο της αστυνόμευσης και των διαδηλώσεων, με περιορισμένο ρόλο και θεσμικό πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης.

Η πρόταση ωστόσο η οποία διαφαίνεται να έχει πρακτική εφαρμογή, και εξετάζεται με περισσότερες πιθανότητες, είναι η υπαγωγή της ΔΕΛΤΑ από την Αμεση Δράση, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, σε ένα πλαίσιο γενικότερης αναδιάρθωσης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας. Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, υποστηρίζουν ότι ο επιχειρησιακός ρόλος των στελεχών της ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ  αναμένεται να αναπροσαρμοστεί, ενώ στο σχέδιο αναδιάρθωσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αναμένεται να υπαχθεί και η ομάδα ΔΕΛΤΑ, με καθήκοντα ομάδας συλλήψεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν σε αυτό το ενδεχόμενο, θα περιλλαμβάνεται γαι να στελέχη της ΔΕΛΤΑ η χορήγηση του ειδικού επιδόματος που λαμβάνουν τα ΜΑΤ- ΥΜΕΤ.