Προκαταρκτική εξέταση από το Υπ.Πολιτισμού για την ερωτική ταινία μικρού μήκους «Ξεπαρθενών» με σκηνές σεξ στην Ακρόπολη

Η σκηνή της ταινίας παρουσιάζει ομοφυλοφιλο ζευγάρι να ερωτοτροπει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με το Υπουργείο Πολιτισμού μετά τα δημοσιεύματα να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση

Ταινία η οποία προβλήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Δεκέμβριο, περιλαμβάνει σκηνή στην οποία ένα ζευγάρι ερωτοτροπει στον Ιερό Βραχο της Ακρόπολης. Οι δύο άνδρες ήρωες της ταινίας έχουν χωρίσει από τη σχέση που διατηρούν, και με φίλους τους, οι οποίοι επιθυμούν την επανασύνδεσή του, ανεβαίνουν στην Ακρόπολη . Οι δύο άνδρες διακρίνονται σε ερωτικές περιπτηξεις ενώ η παρέα τους σχηματίζουν μια ανθρώπινη κάλυψη, γύρω τους.

Οι συντελεστές αναφέρουν γοα την ταινία, «Μέσα από τη συντροφικότητα, το χιούμορ, το κέντρισμα του αισθησιασμού η παρέα συντροφεύει τα μέλη της να βιώσουν τον ερωτισμό σε δημόσια μέρη, όπως παλιά. Μαζί, ο δημόσιος χώρος που είναι φορτισμένος με τα στοιχεία ενός πατριαρχικού και εθνικιστικού πλαισίου αποχτά ρωγμές, για να αναδυθεί ακριβώς αυτός ο ερωτισμός».

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, σχολίασε ότι, «Κάθε μέρα ακούμε και κάτι παράλογο. Μου το έστειλαν στο mail για να το δω. Αισθάνομαι λίγο ντροπή σαν Έλληνας, μάλιστα είμαι και αρχαιολάτρης, να γίνονται τέτοια πράγματα και να έχουμε τέτοια θλιβερά φαινόμενα. Δεν είναι όλα Τέχνη. Στο όνομα του ακτιβισμού δεν μπορούμε να τα θυσιάζουμε όλα και να κάνουμε ό,τι θέλουμε, κάπου υπάρχουν και όρια. Δεν το θεωρώ ακτιβιστική πράξη αυτό, το θεωρώ βλακεία. Από την άλλη δείχνει ότι είναι και ελλιπής η φύλαξη του Βράχου, προφανώς. Γιατί επειδή τον επισκέπτομαι τακτικά, βλέπω ότι υπάρχουν αρκετοί φύλακες, πώς είναι δυνατόν να έγινε αυτό το πράγμα. Φαντάζομαι ότι το υπουργείο Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο, και εννοώ ότι κάνει καλά τη δουλειά του, θα ψάξει να βρει πώς έγινε αυτό τι πράγμα και να αποδώσει ευθύνες».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις σκηνές στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται ότι, «προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες.»