Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες διαβιούντες στην Ελλάδα

Ξεκινάει και στην Ελλάδα, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη χώρα, με ευρωπαϊκούς πόρους.

Κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνέχεια των αποφάσεων στη Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (25/10) θα υπογράψει τη Δευτέρα (14/12) η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kristalina Georgieva, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους.
“Ξεκινάει επισήμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς πόρους”, δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.
“Η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών της για την προσφυγική κρίση είναι καθολική, αποφασιστική και συντονισμένη και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάστασή της. Είναι βέβαια μια κρίση χωρίς προηγούμενο στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, όμως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να την αντιμετωπίσει και είναι απαραίτητη η συνεργασία των κρατών μελών. Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε αποφάσεις για την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων ώστε αφενός να επωφεληθεί από υλική υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη και αφετέρου να ενισχύσει το επιχειρησιακό της δυναμικό σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Με την υπογραφή της κοινής δήλωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων” τόνισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
“Η συμφωνία αυτή αποτελεί απτή απόδειξη ότι συντονισμένα και ενεργώντας συμπληρωματικά η μία πλευρά ως προς την άλλη, θα μπορέσουμε τελικά να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε ένα τεράστιο επιχειρησιακό στοίχημα αλλά και στις ελπίδες που μας εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στα παράλιά μας αψηφώντας κάθε κίνδυνο”, κατέληξε ο ζπάνος Καρβούνης.
Νωρίτερα, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kristalina Georgieva, θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής στον Ελαιώνα.
Στην εκδήλωση θα παραστούν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο George Okoth-Obbo ενώ την Eλληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport