Προφυλάκιση για τους έξι με συμμετοχή στη “Σύμπραξη Εκδίκησης”

Οι έξι συλληφθέντες ανάμεσά τους και οι δυο στρατιωτικοί, μετά τις απολογίες τους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές ενέργειες που ανέλαβε η «Σύμπραξη Εκδίκησης»

Προσωρινά κρατούμενοι, με τη σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, κρίθηκαν (03/030) οι έξι συλληφθέντες – ανάμεσα τους και δυο εν ενεργεία στρατιωτικοί με την ιδιότητα του πυροτεχνουργού και μία γυναίκα – για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», για πέντε τρομοκρατικές ενέργειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, οι τέσσερις από τους κατηγορούμενους αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το σε βάρος τους κατηγορητήριο. Ο 36χροος, αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα η γυναίκα συγκατηγορούμενή του, φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στο χώρο της βομβιστικής επίθεσης στα Πετράλωνα, αλλά δε γνώριζε τα σχέδια της οργάνωσης. Ο πυροτεχνουργός της Πολεμικής Αεροπορίας τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις έγκλειστοι σε Σωφρονιστικά Καταστήματα της επικράτειας , μεταξύ των οποίων αντιεξουσιαστής με ποινικό παρελθόν, ο οποίος φέρεται ως “αρχηγός” της οργάνωσης και κρατείται στις φυλακές Δομοκού.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, γενετικό υλικό ενός εκ των έξι κατηγορουμένων, εντοπίστηκε στον παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικό μηχανισμό, με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Συνήγορος κατηγορούμενου για την υπόθεση της τρομοκρατίας, ο Νίκος Αλέτρας, δήλωσε, «Αναφορικά με την εν λογω σχηματισθείσα δικογραφια απο την Διευθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας , ειναι άξιο αναφοράς το γεγονός, οτι όλες οι υπό διερεύνηση πράξεις ειναι σε παρελθόντικο χρονο και εχουν προκύψει απο την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορουν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατα την ηδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών.

Σε κάθε περίπτωση η αποδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατα την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περιπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λογο που συσχετίσθηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ’ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία οπως και πλείστες άλλες, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και φυσικά όχι, τη συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων, που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά.

Τέλος σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρα το γεγονός οτι δικογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανενα στοιχείο εμπλοκής του σε καμια κακουργηματική πράξη».

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας άσκησε τους κατηγορούμενους Ποινικές Διώξεις- κατά περίπτωση – για τα κακουργήματα:

-της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,
-τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,
-τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,
-τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,
-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
– τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Ενώ – κατά περίπτωση – στους συλληφθέντες, αποδίδονται κατηγορίες για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.