Δύο υποθέσεις εξετάστηκαν σε ανοιχτά ακροατήρια, των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, με μηνυτές και μηνυόμενους να είναι…πράκτορες της ΕΥΠ
Για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και απάτη, το Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, έκρινε ένοχη την πρώην Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Αρτεμισία Σ. ύστερα από μήνυση της υπό εκκαθάριση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ε.Υ.Π. (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π).
Το Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της και για τα δύο αδικήματα, και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 9 μηνών κατά συγχώνευση με τριετή αναστολή αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Ενώ επέβαλε και καταλογισμό σε βάρος της, των δικαστικών εξόδων και την αποζημίωση της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.
Μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση κατέθεσαν ο Κ. Αγγελάκης (τέως πρόεδρος και πρώην προϊστάμενος της διεύθυνσης κατασκοπείας), ο Ηλίας Α. (πρώην Γ.Γ. της Ομοσπονδίας) ενώ αναγνώστηκε από Έδρας κατάθεση της Ευγενία (Τζένη) Λεβογιάννη, η οποία δε βρίσκεται πια στη ζωή. Ήταν η υπάλληλος της ΕΥΠ, η οποία είχε υποβάλλει καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και είχε καταθέσει στον 3ο Τακτικό Ανακριτή Δημήτρη Φούκα για την υπόθεση «Πυθία».
Για την Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. παρέστη ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, ο ποινικολόγος Γεώργιος Παπατσώρης, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
Είχε προηγηθεί (29/06) η αναβολή δικάσιμου στο 9ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μήνυσης του πρώην προϊστάμενου της διεύθυνσης κατασκοπείας, Κ.Αγγελάκη για την υπόθεση «Πυθία», σε βάρος του Θ. Σπατιώτη (είχε διατελέσει συνδικαλιστικής εκπρόσωπος στο αξίωμα του προέδρου των εργαζομένων στην ΕΥΠ) για ψευδομαρτυρία και ψευδορκία. Ο κατηγορούμενος, αιτήθηκε αναβολής λόγω κωλύματος του δικηγόρου του με την Έδρα να ορίζει νέα δικάσιμο.
Αν και αρχικά ορίστηκε, ως ημερομηνία η 20ή Σεπτεμβριου 2016, ο Θ.Σπατιώτης, επικαλέστηκε δικαστική του εκκρεμότητα, με τον ίδιο κατηγορούμενο (για την υπόθεση του «Γεωγραφικού Συστήματος» της ΕΥΠ), και το Δικαστήριο μετέφερε τη δικάσιμο για 21 Σεπτεμβρίου 2016. Ωστόσο, η Έδρα υπέδειξε στον κατηγορούμενο κατά την εκδίκαση,να παραστεί έστω και με άλλον συνήγορο εξαιτίας των διαδοχικών αναβολών που έχει λάβει η υπόθεση και τίθεται ζήτημα παραγραφής.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι από το 2009 και μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της ΕΥΠ- έχουν επιτρέψει στους υπαλλήλους της ΕΥΠ (!) να αντιδικούν στα δικαστήρια, για υπηρεσιακές, συνδικαλιστικές και μη υποθέσεις, με τα στοιχεία τους να εκφωνούνται στα ανοιχτά ακροατήρια.