«Εξαφάνιση» της Πόλας Ρούπα – «Κόντρα» πιλότου ελικοπτέρου και ΕΛ.ΑΣ

Νέα επεισόδια σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο «σίριαλ» του σχεδίου απόδρασης αντιεξουσιαστών και ποινικών με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και της μεγάλης φυγής της αντιεξουσιάστριας Πόλας Ρούπα τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Αυτή τη φορά αφορούν «κόντρα» του πιλότου του ελικοπτέρου που μετέφερε την Πόλα Ρούπα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον χώρο και τον τρόπο εξαφάνισης της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, αφού πλέον έχουν προκύψει στοιχεία που ανατρέπουν την αρχική εικόνα. Ο πιλότος απορρίπτει τα νέα στοιχεία που του παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ., ότι υποβοήθησε τη διαφυγή της Πόλας Ρούπα από την περιοχή των Θηβών, και επιμένει στην αρχική του εκδοχή.

 

Η απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου 2016 και είχε στόχο τη μεγάλη φυγή κατηγορουμένων για συμμετοχή στις οργανώσεις Επαναστατικός Αγώνας, Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά πιθανόν και ποινικού από την ταράτσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Η αντιεξουσιάστρια επιβιβάστηκε στο ρουμανικού νηολογίου ελικόπτερο στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδας και φερόταν να έχει τελικό προορισμό την Κύθνο. Στο ύψος των Ερυθρών η Πόλα Ρούπα προέταξε το όπλο της στον –πρώην αστυνομικό– πιλότο και ζήτησε αλλαγή πορείας προς τον Κορυδαλλό. Ακολούθησε αντίδρασή του και συμπλοκή.

 

Σύμφωνα με την εκδοχή που είχε παρουσιασθεί από τον πιλότο αλλά και την ίδια, το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα διέφυγε μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου στις Ερυθρές. Όμως αυτή εικόνα άλλαξε στην πορεία με βάση στοιχεία που προέκυψαν από τεχνικές αναλύσεις αλλά και από καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Προέκυψε ότι το ελικόπτερο μετά την αρχική προσγείωσή του στην περιοχή των Ερυθρών συνέχισε την πορεία του βόρεια προς τη Θήβα και όχι προς το αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων, όπως αναφερόταν αρχικά από τον πιλότο. Στο ελικόπτερο παρέμενε η Πόλα Ρούπα. Και εκεί, σε χώρο πίσω από σουπερμάρκετ της περιοχής, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας ο πιλότος αποβίβασε την αντιεξουσιάστρια, όπου η διαφυγή της θα ήταν πιο ευχερής (σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» της 30ης Απριλίου 2016).

 

Προ μερικών ημερών κλήθηκε ο πιλότος του ελικοπτέρου στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για νέα κατάθεση υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για την περιοχή όπου είχε αποβιβάσει τελικά την Πόλα Ρούπα, να αποκαλύψει τι ακριβώς συζητήθηκε ή συμφωνήθηκε σε δεύτερη φάση με το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα και να προσδιορίσει όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου ταξιδιού. Έτσι ώστε, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «να διευκολύνει –έστω και αργά– τις έρευνες για τον εντοπισμό της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη».

 

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος αρνήθηκε τα νέα τεχνικά δεδομένα και επέμεινε στην αρχική του κατάθεση ότι «άφησε την Πόλα Ρούπα σε ορεινή περιοχή στις Ερυθρές» και δεν υπήρξε η μετέπειτα συμπόρευση τους.

 

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, τα νέα στοιχεία θεωρούνται «ευκρινή» και θα σταλούν στις δικαστικές αρχές για να αξιολογηθούν και να κριθεί η δικαστική μεταχείριση του πιλότου.