Πού πάνε οι “αδέσποτες” βολίδες στις “μπαλωθιές” σε πυρά στον αέρα;

Την κατάληξη βολίδων πυροβόλου όπλου όταν πυροβολούν στον αέρα σε άσκοπους πυροβολισμούς και “μπαλωθιές” αποτυπώνεται σε βιντεοληπτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Φονικές βολίδες, έχει αποδειχθεί με βλητικές εργαστηριακές εξετάσεις, για τα πυρομαχικά πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στον αέρα.

Κατά τη ρίψη βολίδας,  -αναλόγως διαμετρήματος και ισχύος πυροδότησης- σε απολυτα κατακόρυφη βολή, έχει βλητικη δυναμική και “φτάνει” εως και τα 2 με 3 χιλιόμετρα από τη ρίψη της στο εδαφος. Στη συνέχεια λειτουργεί ο Νόμος της Βαρύτητας και ακολουθει πτωτική πορεία (στη γη) σε αυτοπεριστροφική κινηση, μέχρι να φτάσει την τελική ταχύτητα – θεωρητικά στα 350ΚΜ/’ωρα.

Ωστόσο “απόλυτος όρος” ριψης βολίδας σε κατακόρυφη κλίση… είναι φυσικά αδύνατο να επιτευχθεί. Λόγω αλληλεπιδράσεων με την ένταση και τη φορά των ανέμων, και της κλίσης στη ρίψη της η “αδέσποτη βολίδας”, θα στρέψει τη “μύτη” προς τη γη, και με δεδομένη την ταχύτητα που θα έχει αναπτύξει, μπορεί να καταλήξει δεκάδες μέτρα μακριά από το σημείο που έχει βληθεί και να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό ζωτικού στόχου που θα πλήξει.